تور مسافرتی: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با امضای تفاهم نامه ی جدید بین این وزارتخانه و سازمان اوقاف و امور خیریه، امیدوار است تا نسبت به تفاهم نامه های قبلی امضا شده بین این دو دستگاه که مفاد آن اجرایی نشده اند، «آیندگان قضاوت بهتری درباره ی این تفاهم نامه داشته باشند».
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، علی اصغر مونسان – وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – که شنبه ۱۱ آبان در حاشیه آیین افتتاح نمایشگاه «موزه وقف» همراه با حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی – رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و نماینده ولی فقیه – تفاهم نامه ای برای همکاریهای مشترک بین دو سازمان در موزه ملی ایران امضا کردند، در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره ی ضمانت اجرائی این تفاهم نامه با عنایت به تجربه ی ناموفق قبلی بین دو دستگاه که در سال ۱۳۹۲ به امضا رسید، اما به مدت ۶ سال آنها اجرائی نشده بودند، بیان کرد: تفاهم نامه ی قدیمی این طور نبود که اصلا اجرائی نشود، در بعضی بندها اقداماتی انجام شد اما امیدواریم در چند سال آینده درباره این تفاهم نامه اتفاق بسیار بهتری اتفاق بیفتد و آیندگان قضاوت بهتری داشته باشند.
او با تاکید بر این که آن تفاهم نامه نیاز به بازبینی داشت، اظهار نمود: امیدوارم من و آقای خاموشی به انجام صد درصد این تفاهم نامه متعهد باشیم.
او همینطور درباره ی مفاد تفاهم نامه ی امضا شده، اظهار داشت: حوزه معاونت میراث فرهنگیِ وزارتخانه بعنوان متولی بناهای تاریخی و مذهبی کشور، بخش زیادی از بناهایی تاریخی شناسایی شده که نیاز به مرمت و نگهداری دارند، در اختیار دیگر دستگاه های حاکمیتی و به خصوص سازمان اوقاف کشور هستند.
هرچه جلوتر می رویم آثار زیادتر می شوند، اما منابع مان محدود است
او با بیان این که مالکیت اشیا و بناهای تاریخی گوناگون و بخش های قرآنی مختلفی با قدمت زیاد در سازمان اوقاف وجود دارد که در اختیار دستگاه هایی به جز وزارتخانه میراث فرهنگی است، افزود: مدتی است طرح واگذاری حق بهره برداری بناها به منظور مشارکت مردم در امر مرمت، در بناهای تاریخی شروع شده است، چون هم اکنون بیشتر از یک میلیون سایت شناخته شده تاریخی در کشور داریم و هر چه که به جلو می رویم اماکن تاریخی ما بیشتر می شوند، در صورتیکه بودجه ی ما بسیار محدود است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با تاکید بر این که در این مشارکت بخش زیادی به سازمان اوقاف مربوط است، اضافه کرد: هر چند ما سوژه بقاع متبرکه و امامزاده ها را نیز جزو ردیف های بودجه ای داریم و کمک زیادی به مرمت و مساجد و بقاع متبرکه و امامزاده ها کرده ایم اما نیاز بود تا با همکاری اوقاف ارتباط تنگاتنگی ایجاد شود. همین طور از طرف دیگر بنظر می رسد بتوانیم فضاهای موزه ای را نیز در اختیار اوقاف قرار دهیم تا آثار تاریخی در اختیارشان را بهتر معرفی کنند.
مونسان، حضور حجت الاسلام والمسلمین خاموشی در سازمان اوقاف و امور خیریه را فرصتی مغتنم دانست که می تواند سرمنشاء اتفاقات خوبی در این عرصه باشد و اظهار داشت: این فرصت برقرار شد تا یک تفاهم نامه کاملا اجرائی نه در حد کاغذی، نوشته و بزودی عملیاتی شود تا همکاری ها گسترده ای را شاهد باشیم.
وی همینطور با تاکید بر این که امیدوار است تا با اجرائی شدن این تفاهم نامه، همکاریهای بیشتری در حوزه بناهای تاریخی و اشیای تاریخی متعلق به اوقاف ایجاد شود و مرمت بناهای تاریخی هر چه سریعتر آغاز شود، بیان کرد: برمبنای تجربه های به دست آمده، فضاهای موزه ای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری کشور این آمادگی را دارند تا در خدمت اوقاف باشند.
چند بنای تاریخی متعلق به اوقاف در کشور شناسایی شده اند؟
حجت الاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی – رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه – نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره ی شناسایی همه ی بناها و آثار تاریخی در اختیار سازمان اوقاف و امور خیریه در سراسر کشور بیان کرد: اصولا وقف به دنبال یک سری انگیزه ها اتفاق می افتد که برخی تلاش می کنند آنرا مخفی نگه دارند، اما برمبنای تحقیقاتی که انجام می دهیم سال به سال، به تعداد کشفیات مان در این عرصه اضافه می شود.
او افزود: با این وجود نکته این است که وقف نامه ها برای بار چندم است که در دست بررسی قرار گرفته و آمار آنها نهایی می شود. ما مرکز اسناد شکل دادیم و همه آنها در مرکز اسناد نگه داری می شوند، آن هایی که باید در بقعه ها باشند را در مرکز اسناد نگه داری می نماییم وقفیاتی که باید در خود بقعه یا موقوفه باشند را در مرکز نگهداری می نماییم، بدین سبب در این تفاهم نامه با وزارت میراث فرهنگی تبادل آثار و نسخه ها و حتی افکار شکل می گیرد.
مونسان نیز در تکمیل صحبت های خاموشی، اظهار نمود: یکی از موضوعات تفاهم نامه نیز به همین سوژه توجه دارد، «بناهای تاریخی که سازمان اوقاف اعلام می کند را ما بررسی می نماییم و آن هایی که می توانند ثبت ملی یا حتی جهانی شوند را در دستور کار قرار می دهیم.»
اداره تحقیق به جد در حال بررسی آثار تاریخی اوقافی است
حجت الاسلام خاموشی، در ادامه با بیان این که یک همکاری در جریان موقوفات خود و میراثی که از قدیم باقی مانده با علمیتی که در سازمان میراث فرهنگی وجود دارد، شکل گرفته و حتی در این راه تفاهم نامه ای تهیه و امضا شده است، بیان کرد: سازمان و امور خیریه نخست باید وقف نامه را به دقت مطالعه کند. همانطور که شعار روز نخست ما نیز این بود که باید وقت به وقت و رقبه به رقبه ی مطالب را مطالعه کند.
او با تاکید بر این که در سازمان اوقاف عزمی وجود دارد که به تک تک وقف نامه ها رسیدگی نماییم و افزود: اداره تحقیق در این زمینه بسیار جدی وارد شده و همه ی مدیران نسبت به این مساله را رسیدگی می کنند و پس از آن در خوانش و خواندن این مجموعه وقف نامه ها اهتمام ویژه خواهیم داشت.
او همینطور درباره ی آمار به دست آمده از اثار تاریخی در اختیار این سازمان اظهار داشت: میراث فرهنگی باید به ما اعلام نماید که بناهای تاریخی از کدام دوره به بعد، میراثی هستند، چون در سنوات گذشته وقفنامه های زیادی داشته ایم.
او با بیان این که قدمت تاریخی که به آثار مربوط می شود و تائید علمی شده اند، اضافه کرد: رقم این آثار بالغ بر چند ۱۰ هزار عدد است، وقف نامه هایی از قدیم موجود است که حتی بعضی از آنها به اتفاقات خاص برمی گردد.
خاموشی با تاکید بر این که مدیریت سازمان اوقاف تلاش می کند تا موزه دائمی وقف را راه اندازی کند، اظهار داشت: ما بیشتر از ۸۵۰۰ بقعه داریم که بیشتر از ۸۰۰ عدد آنها بیشتر مورد بازگشت مردم هستند و در آنها دست نوشته ها و مکتوبات تاریخی وجود داردکه با کمک میراث فرهنگی می توانیم آنها را به نتیجه ی دقیق برسانیم.
منبع: تور مسافرتی