سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
حفاظت و مرمت از قدیمی ترین اشیا چرمی کشف شده در ایران

حفاظت و مرمت از قدیمی ترین اشیا چرمی کشف شده در ایران

تور مسافرتی: حفاظت، مرمت و بازیابی آثار چرمی بجای مانده از مردان نمکی معدن چهرآبادزنجان که شامل قدیمی ترین، اشیا چرمی کشف شده از جستجوهای دیرینه شناسی در ایران است در پژوهشکده حفاظت آثار تاریخی انجام شد.

به گزارش تور مسافرتی به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نرگس افضلی پور سرپرست پروژه حفاظت و مرمت مجموعه آثار چرمی و چوبی بدست آمده از جستجوهای معدن چهرآباد زنجان ۱۰ مرداد ۱۴۰۰ با بیان این خبر اظهار داشت: سابقه همکاری بخش حفاظت و مرمت آثار چرمی این پژوهشکده، با پروژه بین المللی مردان نمکی زنجان در ابتدا به انجام حفاظت اضطراری بر روی یک دستکش چرمی در موزه ذوالفقاری زنجان در سال ۱۳۹۶ و همکاری با مؤسسه دیرینه شناسی آکادمی علوم اتریش و بخش حفاظت و مرمت موزه مرکزی روم- ژرمن ماینز آلمان در سال ۱۳۹۸ بوده است.
او اضافه کرد: در ادامه در سال ۱۳۹۸پ روژه حفاظت و مرمت مجموعه آثار چرمی و چوبی به دست آمده از جستجوهای معدن چهرآباد زنجان، با مدیریت شهرزاد امین شیرازی و به سرپرستی اینجانب در رأس تیمی از کارشناسان حفاظت و مرمت انجام شد که طی آن اقدامات حفاظتی و مرمتی، بر روی ۳۳ شیء چرمی، ۷ نمونه الیاف گیاهی، ۲۳ شیء چوبی و ۴ نمونه بقایای استخوان حیوانات صورت گرفت.
افضلی پور هدف اصلی از اجرای این طرح را هویت بخشی و شکل دهی به اشیایی که بیشتر جنبه مطالعاتی داشتند و تبدیل کردن آنها به اشیای موزه ایی اعلام نمود.
او اضافه کرد: روند کلی حفاظت و مرمت انجام شده در این پروژه، مستندنگاری و لطمه نگاری، تهیه شناسنامه عمومی و حفاظتی و مرمتی تخصصی، انجام آزمایش های بیولوژیکی، آزمایش های شیمی تر، بررسی با میکروسکوپ دیجیتالی، پاکسازی مکانیکی، برداشتن برچسب، نرم کردن و رطوبت دهی قطعه یابی، وصالی و چسباندن قطعات، استواری بخشی، بسته بندی و عکاسی نهایی بوده است.
افضلی پور با اعلان اینکه باتوجه به ابعاد بین المللی این پروژه و اهمیت و خاصیت های اشیا، حفاظت و مرمت این مجموعه با دقت و برمبنای نتایج مطالعات پژوهشی به روز صورت گرفت اشاره کرد: اشیا چرمی این مجموعه قدیمی ترین، اشیا چرمی پیدا شده از جستجوهای دیرینه شناسی در ایران است.
این کارشناس، از اشیا شاخص این مجموعه به کیسه چرمی و پوستین مربوط به دوره ساسانی و کفش های چرمی هخامنشی اشاره نمود که اقدامات حفاظتی، بازیابی شکل اصلی و آماده سازی برای ارائه در نمایشگاه های پیش رو توسط تیم اجرائی این پروژه در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی انجام شد.
او با اعلان اینکه در سال ۱۳۹۹ همکاری بخش حفاظت و مرمت آثار چرمی، با پروژه پاکسازی بقایای انسانی مردان نمکی زنجان شامل دو فاز بوده اضافه کرد: فاز اول در موزه ملی بر روی پاکسازی و حفاظت چکمه چرمی مرد نمکی شماره ۱ انجام شد.
این پژوهشگر اظهار داشت: در مرحله دوم که در موزه ذوالفقاری زنجان انجام شد بقایای چرمی مرد نمکی شماره ۵، پوستین، کفش ها و غلاف شمشیر چرمی متعلق به مرد نمکی شماره ۴ و بر روی تعدادی چرم به جا مانده از مرد نمکی شماره ۳، عملیات پاکسازی، حفاظت و مرمت صورت گرفت.
افضلی پور اظهار نمود: بخش حفاظت و مرمت آثار چرمی، در بخش مطالعات آزمایشگاهی، از همکاری متخصص بخش رنگینه و علوم الیاف در بررسی های میکروسکوپی سطح، با بهره گیری از لوپ دیجیتال و رنگ سنجی برای اندازه گیری میزان پاکسازی با بهره گیری از دستگاه رنگ سنج و برای انجام مطالعات بیولوژی از متخصص بیولوژیست این پژوهشکده بهره گرفته است.
او در آخر اشاره کرد: پروژه های یاد شده، با همکاری نزدیک پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، موزه ملی ایران، موزه معدنکاری بوخوم آلمان و اداره کل موزه ها و اموال منقول تاریخی – فرهنگی، اجرا شده است.

منبع: