به گزارش تور مسافرتی، خانه معروف به مرحوم حسین خان مرادقلی واقع در خیابان شهید رجایی مشهور به خیابان شمالی در چند قدمی مسجد جامع ابرکوه به این استدلال که به صورت مجزا ثبت ملی نبوده، تخریب شد.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، مدتی است که فعالان میراث فرهنگی در شهرستان ابرکوه از تخریب های سریالی بناهای واجد ارزش یا ثبت ملی شده در بافت تاریخی این شهر خبر می دهند. این دفعه هم اعلام شده که با چراغ سبز اداره میراث فرهنگی ابرکوه، خانه ای دیگر در بافت تاریخی تخریب شده است. این در حالیست که بافت تاریخی ابرکوه در تابستان سال ۱۳۹۵ با شماره ۳۱۵۲۶ در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است و هرگونه دخل و تصرف و تخریب در آن ممنوع می باشد. در روز ۳۰ اردیبهشت ماه سال جاری سرپرست میراث فرهنگی شهرستان ابرکوه در نامه ای به دادستان در مورد استعلام در رابطه با وضعیت بنا نوشت که این خانه در محدوده ثبت ملی شده بافت تاریخی شهر قرار دارد ولی ملک به صورت مجزا در لیست آثار ملی ثبت نشده است.
چند روز بعد دادستان ابرکوه در نامه ای به شهردار نوشت که این خانه به حال خود رها شده و حسب بازدید میدانی این دادستانی و گزارش های واصله محل پاتوق و جمع شدن معتادان، خالی کردن زباله و سبب حریق هم شده و وراث ملک هیچ نوع اقدامی در مورد رفع موارد فوق انجام ندادند و حسب استعلام از میراث فرهنگی، ملک در آثار ملی ثبت نشده و بر مبنای نظریه کارشناس رسمی دادگستری اعیان و ساختمان ملک فاقد ارزش مالی است، پس در امتداد حفظ حقوق عمومی نسبت به رفع خطر از این ملک از راه بهسازی تسطیح و…، اقدام گردد. بدیهی است اقدامات فوق خللی به مالکیت مالکان رسمی و حقی برای شهرداری ایجاد نمی نماید. بدین سان خانه ای که در بافت تاریخی و ثبت ملی و در حریم مسجد جامع قرار داشت تنها با این دلیل که به صورت مجزا ثبت نیست و بقایای آن به شهر صدمه می زد، بدون این که اقدامی برای مرمت این بنا صورت گیرد، تخریب شد تا لکه ای از لکه های دارای ارزش از یک بافت تاریخی محو شود. در صورتیکه وقتی یک بافت تاریخی دارای ارزش شناخته و ثبت می شود به این معناست که خانه های قدیمی در کنار عناصر دیگر یک محله مانند مسجد، مدرسه و گذرهایی که شاید ارزش تاریخی نداشته باشند با هم شاکله یک بافت را ایجاد کرده اند بدین سبب اگر قرار باشد هر کدام از این لکه ها از بین برود، دیگر به آن نمی توان بافت تاریخی گفت.
حالا بدون توجه به این مساله و بدون تلاشی برای نگهداری هر یک از بناهای تاریخی داخل بافت ابرکوه از جانب اداره این شهرستان، مجوز تخریب و از بین بردن این عناصر در یک بافت تاریخی ثبت ملی شده، داده می شود! قبل از این هم عمارت های تاریخی دیگری هم در این شهرستان تخریب شده اند یا در معرض تخریب قرار گرفته بودند به حدی که صدای هنرمندان ملی کشور را هم درآورده بود و آنها هم مخالفت های خویش را با تخریب بافت ابرکوه اعلام نموده بودند. پیرو این اقدامات دوستداران میراث فرهنگی ابرکوه از مراجع قضایی و مدیران ارشد وزارتخانه میراث فرهنگی درخواست کرده اند متخلفین جریان های تخریب کننده بافت تاریخی ابرکوه به مراکز ذیصلاح معرفی شوند.