به گزارش تور مسافرتی البرز بعنوان استانی ناشناخته جاذبه های گردشگری بسیاری را در خود جای داده، جاذبه هایی که حتی خیلی از ساکنان این استان هم از آنها بی خبرند. این ناشناخته بودن جاذبه ها سبب شده البرز بعنوان استانی عبوری در ذهن مردم ثبت گردد و سهم آن از صنعت گردشگری دود باشد و ترافیک و شلوغی.
به راستی چرا گردشگران و ماجراجویان داخلی و خارجی نمی دانند خانه مصدق کجاست؟ از وجود کویر زیبای اشتهارد خبر ندارند و اغلب آنان از محوطه ازبکی بعنوان مکانی که نخستین خشت دست ساز بشر در آن یافت شده به شنیده ها بسنده کرده اند؟ چرا مردم از البرز فقط جاده چالوس و سفره خانه های این مسیر پرپیچ و خم را می شناسند و بس.
این چراها و بسیاری سوالات دیگر سال ها است بی جواب مانده و پاسخ گویی به آنها در حد جملات کلیشه ای و دلایل سطحی باقی مانده است. هر بار که از مسئولی درباره علت عقب ماندگی البرز در صنعت گردشگری سوال می نماییم به بهانه نوپا بودن استان از پاسخ شفاف سر باز می زند و به ابراز امیدواری برای بهبود شرایط و آینده ای بهتر بسنده می کند.
با عنایت به شرایط موجود و با تاکید بر اینکه برای رسیدن به توسعه همه جانبه استان چاره ای جز توجه به صنعت توریسم باقی نمانده، دیگر زمان سخنرانی های زیبا و وعده های جذاب به آخر رسیده و وقت آن رسیده مسئولان برای رونق این صنعت وارد گود شوند و خارج از کاغذ بازی و بی توجه به سنگ اندازی ها برای حل مشکلات این بخش کمر همت ببندند تا شاهد روزی باشیم که چمدان گردشگران با هدف سفر به البرز بسته می گردد.
توقع گردشگران البرزی برآورده نمی شود
کارشناس گردشگری با اشاره بعضی از مشکلات در مسیر توسعه صنعت گردشگری البرز می گوید: کمبود زیرساخت های حوزه گردشگری و عرضه خدماتی که توقع گردشگران را برآورده نمی کند، مهمترین چالش صنعت گردشگری البرز است.
امیر افضلی ادامه می دهد: اگر گروهی از گردشگران داخلی یا خارجی به البرز سفر کنند و بخواهند در کویر اشتهارد یا در کنار محوطه باستانی ازبکی شب مانی داشته باشند، حتی اگر از بحث تامین امنیت و خوراک هم بگذریم، بدون شک با مشکل اسکان مواجه خواهند شد و این یعنی ما در تأمین نخستین و بدیهی ترین نیازهای گردشگران عاجز هستیم.
وی توضیح می دهد: وقتی توریست جایی برای شب مانی نداشته باشند چطور می تواند به لذت بردن از جاذبه های زیبای یک منطقه فکر کند؟
چالش پراکندگی تاسیسات گردشگری در البرز
وی در ادامه به عدم تعادل در پراکندگی تاسیسات پذیرایی در البرز بعنوان دیگر مشکل توسعه صنعت گردشگری استان اشاره کرده و توضیح می دهد: متاسفانه تاسیسات پذیرایی استان اغلب در مرکز استان متمرکز هستند و گردشگران جهت استفاده از خدمات مناسب باید به کرج آمده که این مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی است.
این کارشناس گردشگری از کاستی های حمل و نقل بعنوان دیگر چالش صنعت گردشگری در البرز نام برده و می گوید: وسیله نقلیه مناسب برای توریست باید علاوه بر زیبایی ظاهری و شکیل بودن، به لحاظ فنی هم سالم و امکانات رفاهی اولیه ای همچون سیستم سرمایشی و گرمایشی مناسب داشته باشد اما متاسفانه گردشگران در البرز دراین بخش با مشکلات جدی مواجهند.
افضلی ضعف در آموزش نیروی انسانی را یکی دیگر از موانع در مسیر توسعه صنعت گردشگری البرز دانسته و اظهار می کند: بسیاری فکر می کنند نیروهای انسانی که در این بخش به گردشگران خدمات عرضه می دهند به آموزش چندانی نیاز ندارند ولی این تصور نادرست است.
آموزش فعالان حوزه گردشگری باید دائمی شود
وی ادامه می دهد: آموزش تمام نیروهایی که در صنعت گردشگری فعال می باشند، باید رنگ وبوی دائمی بگیرد چون استمرار در این آموزش باعث تثبیت آن می گردد. متاسفانه تابحال در جذب نیروی انسانی در این صنعت به ضوابط و استانداردها توجه چندانی نشده که این در نهایت به صنعت گردشگری البرز تمام می گردد.
شرایط اسکان گردشگران در البرز مهیا نیست
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی می گوید: هر چند البرز جاذبه های گردشگری زیادی دارد ولی نداشتن زیرساخت های مناسب در این بخش سبب شده بسیاری ازگردشگران از سفر به این استان منصرف شوند.
عزیز اکبریان توضیح می دهد: گردشگران برای بازدید از البرز نیاز به شب مانی و اقامت دارند ولی متاسفانه این استان با کمبود هتل و مراکز اقامتی مواجه می باشد و همین عامل شده بسیاری به البرز بعنوان استانی گذری نگاه کنند و از خیر بازدید از جاذبه های گردشگری آن بگذرند. حتی اگر از فردا تعداد گردشگران البرز به میزان قابل توجهی افزایش یابد، نمی توان این واقعیت را نادیده گرفت که تا زمانیکه شرایط اسکان و خدمات رسانی مناسب به آنها فراهم نشود، نمی توان به رشد صنعت گردشگری استان امیدوار بود.
این مسئول بیان می کند: میراث فرهنگی باید با همکاری بخش خصوصی نسبت به ساخت مراکز اقامتی و هتل به تعداد کافی و با خدمات رسانی با کیفیت اقدام نماید تا بخشی از مشکلات در مسیر توسعه صنعت گردشگری استان مرتفع شود.
اکبریان اضافه می کند: بدون اغراق باید گفت البرز بهشت گمشده ایران در صنعت گردشگری می باشد که باید با برنامه ریزی، مدیریت و اجرای طرح ها و اقدامات موثر به جایگاه واقعی خود دست یابد.
ارتقای زیرساخت حوزه گردشگری با افزایش مطالبات مردمی
معاون گردشگری میراث فرهنگی البرز با اشاره با تایید ضعف در امکانات و زیرساخت های حوزه گردشگری البرز می گوید: درست است که البرز در بخش زیرساختی حوزه گردشگری با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند ولی آیا درست است که به بهانه این مشکلات از کوشش برای جذب توریست دست برداریم؟
احمد ترکاشوند توضیح می دهد: درست است که خیلی از جاذبه های البرز شناخته نشده باقی مانده است ولی این دلیل نمی گردد دست روی دست بگذاریم و به بهانه کمبود امکانات و زیر ساخت از کوشش برای شناساندن آنها دست برداریم.
این مسئول اضافه می کند: برای رونق صنعت گردشگری استان باید به دور از سیاسی بازی با تاکید بر امکانات و توان موجود اقدام نماییم تا به واسطه افزایش تقاضا و مطالبات مردمی مسئولان برای توسعه زیرساخت های این حوزه با جدیت بیشتری وارد عمل شوند.
معاون گردشگری میراث فرهنگی البرز ادامه می دهد: طی چند سال قبل هم با استفاده از فضای مجازی و هم فضای مکتوب(اطلاع رسانی در نشریات، چاپ نقشه گردشگری استان و شهرستان و چاپ بروشور) اقداماتی در جهت معرفی جاذبه های گردشگری استان صورت گرفته که خوشبختانه بازخورد مثبتی هم داشته است.
ترکاشوند توضیح می دهد: شناساندن جاذبه های گردشگری استان یک شبه اتفاق نمی افتد و باید به صورت مستمر و با استفاده از برنامه ها و طرح های مدون محقق شود.
این مسئول می گوید: هر چند تبدیل البرز از استانی گذری به استانی مسافر پذیر کار ساده ای نیست ولی با تعامل مسئولین در رابطه با بخش گردشگری و همکاری بخش خصوصی برای بهبود زیرساخت ها دور از تصور نخواهد بود.
امروزه صنعت گردشگری بعنوان صادرات نامرئی، نقش به سزایی در رشد و توسعه کشورها ایفا می کند. این صنعت طی چند سال قبل به شاهرگ اقتصادی خیلی از کشورها تبدیل گشته و با ارزآوری و اشتغالزایی، زمینه کاهش فقر و بیکاری در خیلی از جوامع جهان سومی را فراهم نموده است. تاثیرات این صنعت صرفاً به حوزه اقتصاد محدود نمی گردد و با بررسی اجمالی می توان دریافت که کشورهایی که طی چند سال اخیر تمرکز و توجه زیادی به حوزه گردشگری داشته اند، از لحاظ اجتماعی و فرهنگی هم با تغییرات مثبت و ملموسی رو به رو شده اند.
با توجه به موارد مذکور باید گفت ایران بعنوان کشوری با اقتصاد تک محصولی، برای رسیدن به توسعه پایدار چاره ای جز رونق صنعت گردشگری ندارد. بدون شک با افزایش تعداد گردشگران داخلی و خارجی می توان به بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت معیشت مردم امیدوار شد و از کابوس چمدان هایی که به مقصد کشورهای همسایه با یک دهم جاذبه های گردشگری ایران بسته می شود، رهایی یافت.
بدون شک با برنامه ریزی و آینده نگری دقیق دوباره روزی فرا می رسد که شهرهای ایران همچون کرج از گردشگرانی پر شود که سختی سفر طولانی را به جان می خرند تا بتوانند محوطه ازبکی، جاده چالوس، کاخ سلیمانیه را از نزدیک ببینند. آن روز دور نیست اگر دید مسئولان به صنعت گردشگری متعادل شود و سنگ اندازی ها به آخر برسد…
گزارش از المیرا دادمهر، خبرنگار ایسنا منطقه البرز