تور مسافرتی: یک فعال و پژوهشگر گردشگری اظهار داشت: درحالی سالانه یک ششم جمعیت جهان سفر می روند که یک ششم مردم دنیا گرسنگی را تجربه می کنند.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، آرش نورآقایی در همایش نقش خوراک در گردشگری که در کوچک ترین عمارت تاریخی شهر کاشان برگزار شد، اظهار نمود: کشور ما سرشار از تضاد است. ما در سرزمینی زندگی می نماییم که خشکسالی و کم آبی آن را فرا گرفته، اما آب صادر می کند. در واقع هندوانه می کاریم، آب زیادی برای آن مصرف می نماییم و در نهایت آن ها را صادر می نماییم.
او به این همایش که با پذیرایی غذاهای محلی همراه بود، اشاره نمود و اضافه کرد: اگر خوراک امشب اضافه بماند، پس حتما در گردشگری ناموفق عمل کرده ایم و در همایشی حاضر شده ایم که غیرمحیط زیستی بوده است و غیرمستقیم در فرسایش خاک کشورمان دخیل بوده ایم. آمارها نشان داده است در استرالیا برای تولید یک تن گندم ۱۳ تن خاک فرسایش پیدا می کند، ببینید در ایران با این خشکسالی، وضعیت چگونه است.
نورآقایی اضافه کرد: آماده کردن یک بشقاب غذا برای سفره آمریکایی ۲۰۰۰ کیلومتر سفر لازم دارد. احیانا این مسافت برای سفره ایرانی حدود ۵۰۰ کیلومتر باشد. اگر در خانه های بوم گردی غذا تولید و مصرف شود شاید این مسافت به پنج کیلومتر برسد. تحقیقات نشان داده است انرژی که برای تولید خوراک مصرف می گردد بیش از انرژی است که آن خوراک به ما می دهد. در واقع اتلاف انرژی که برای تولید خوراک در همه جای دنیا اتفاق می افتد سبب شده آن یک ششم جمعیت جهان اکنون گرسنه بمانند.
وی در ادامه اظهار داشت: خوراک ضمن آنکه در دسته بندی جوامع بشری و تعیین جایگاه تاریخی و سیاسی مردم جهان تأثیر دارد، یک مساله استراتژیک است. مثلا در ایران انار، پسته، زعفران و خاویار چهار خوراک استراتژیک به حساب می آید که برای هیچ یک کاری انجام نداده ایم. ما حتی شاید تفاوت سفره ایرانی را با دیگر کشورها ندانیم. شاید ندانیم ادویه ایرانی چه اثری در غذا دارد. تحقیقات شش ماهه با یک گروه استرالیایی نشان داده است مهمترین تفاوت سفره ایرانی با سایر کشورها در مصرف سبزی خشک است. این ها اطلاعاتی است که به کار گردشگری و بوم گردی ها می آید.
این فعال گردشگری در این همایش که همزمان با رونمایی کتاب فرهنگ مصور آشپزی ایرانی بود، با عرضه توضیحاتی درباره محتوای کتاب هایی که به گردشگری خوراک پرداخته است، بیان کرد: کتاب هایی در این باره وجود دارد که غیر از دستور پخت، مفاهیم دیگری را در ارتباط با تاریخ، فرهنگ و سفر عرضه می دهند. هر چند که شاید تعداد آن ها از انگشتان دو دست کمتر باشد، اما همین ها هم مغفول مانده اند.
نورآقایی سپس اظهار داشت: واژه «گردشگری خوراک» رابطه ای بین دو واژه سفر و سفره را نشان داده است. مفهوم خوراک با هم خوردن در عزا و شادی است. حتی اثر معروفی چون شاهنامه هم به رابطه خوراک و سفر پرداخته، آنجا که می گوید؛ رستم هفت خوان را عبور کرد که اگر «خوان» باشد مفهوم آن سفره می شود، اما اگر «خان» باشد به مفهوم هفت مرحله است و چه خوب که رستم پس از هر خان، ضیافتی برای خود گسترده است. حتی فردوسی هم از این مورد غافل نشده است.