به گزارش تور مسافرتی سخنگوی هیأت گردشگری اقلیم کردستان عراق اظهار داشت: به لحاظ آماری، ایرانیان بیشترین جمعیت توریستهای خارجی را در اقلیم کردستان عراق می سازند.
نادر روستی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آمار سالیانه گردشگران ایرانی اقلیم کردستان و برعکس اظهار داشت: به سبب شرایط خاص اقلیمی و جوی و همین طور امنیت این منطقه، هشتاد درصد جمعیت گردشگران اقلیم کردستان را توریستهای داخلی خصوصاً از استان های جنوبی و مرکزی عراق می سازند و تنها ۲۰ درصد گردشگران اینجا خارجی هستند کە بیشتر آنها از ایران می آیند.
وی با اعلان اینکه ایرانیان بیشترین جمعیت توریستهای خارجی در اقلیم کردستان عراق به شمار می آیند، اضافه کرد: همجواری و نزدیکی اقلیم کردستان با ایران به لحاظ جغرافیایی، مرزی، فرهنگی، زبانی، آئینی و اجتماعی سبب بالا رفتن سطح تبادل اقتصادی و گردشگری میان اقلیم کردستان عراق و ایران شده است.
نادر روستی اظهار داشت: در این میان عمده گردشگران ایرانی به دلیلهای مختلفی از قبیل دید و بازدید با اقوام و آشنایان، تفریح، بازدید اماکن باستانی و تجارت به شهرهای اقلیم کردستان خصوصاً اربیل و سلیمانیه مراجعه می کنند.
سخنگوی هیأت گردشگری اقلیم کردستان عراق در پاسخ به سوالی در مورد هدف و مقصد سفر گردشگران اقلیم کردستان در کشور ایران هم اظهار داشت: عمده گردشگران در فصل بهار و تابستان بمنظور تفریح و لذت بردن از طبیعت بکر به استان های شمالی ایران می روند و در طول سال نیز برای مقاصد پزشکی، هزاران شهروند اقلیم کردستان به مراکز درمانی در شهرهای بزرگ ایران، شامل تهران، استان کردستان و آذربایجان غربی مراجعه می کنند.
روستی آمار گردشگران را در سال ۲۰۱۸ بیش از سه میلیون نفر ورودی از خارج اقلیم اعلام نمود و اضافه کرد: در سال ۲۰۱۹ شاهد افزایش جمعیتی ۷۰۰ هزار نفری گردشگران از خارج کشور و بخش های دیگر عراق بودیم و این آمار بە سه میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسید، اما امسال میلادی به سبب شیوع ویروس کرونا و بسته شدن معابر بین المللی، مرزها و حتی مسدود شدن راه های ارتباطی بین شهرها در عراق و اقلیم کردستان، شاهد تعطیلی بخش گردشگری بودیم؛ چیزی که در بیشتر کشورهای جهان صورت گرفت و اختتام این وضعیت هنوز نیز معلوم نیست.
وی با اعلان اینکه مسئولیت بررسی درآمد گردشگری بر عهده وزارت دارایی دولت اقلیم کردستان است، اضافه کرد: نهاد گردشگری در اقلیم زیرمجموعه این وزارت بوده و با بودجه مشخص فعالیت می کند ولی اطلاعی از درآمدزایی بخش گردشگری برای اقلیم کردستان و عراق ندارد!
سخنگوی هیأت گردشگری اقلیم کردستان عراق با اشاره به تنوع مراکز گردشگری در این منطقه و تقسیم بندی آن به اماکن باستانی، طبیعی، تفریحی و محلی اظهار داشت: حدود ۱۷۰ منطقه و مکان گردشگری را به صورت رسمی برای کل اقلیم ثبت کرده ایم.
سخنگوی هیأت گردشگری اقلیم کردستان عراق با یادآوری وجود مراکز گسترش فرهنگ و خوراک بومی در این خطه از خاک عراق در امتداد جذب گردشگران، اظهار داشت: مطمئناً اقلیم کردستان عراق آماده است در امتداد توسعه بخش گردشگری از تجربیات کشورهای همسایه بە ویژە ایران بهرە مند شود. به همین دلیل چندین بار در چارچوب هیأت های رسمی ضمن دیدار و مذاکره با مسئولین مرتبط ایرانی، نمایشگاه های مشترکی را در این راستا برگزار کرده ایم. با این اوصاف همچنان بر روابط و تلاشمان بمنظور بهره مندی از تجربیات ایران درباب گردشگری تاکید داریم.
نادر روستی در مورد مکان های باستانی و تفریحی کە گردشگران در مسافرت بە اقلیم کردستان از آنها بازدید می کنند، اظهار داشت: هر ساله جمعیتی از مشتاقان فرهنگ و تاریخ به این منطقه سفر می کنند تا جاذبه های آنرا ببینند همچون اماکن باستانی از قبیل غار شاندر با قدمت ۶۰ تا ۱۰۰ هزار سال قبل از میلاد و کشف اسکلت نئاندرتالی در آن، ارگ تاریخی اربیل در مرکز این شهر با بیش از ۱۰۰ خانە در آن که قدمت آن به هزاره پنجم پیش از میلاد می رسد، شهر آمدی در منطقه بادینان که بر روی قلعه ای راه اندازی شده و مدرسه قوبهان در کنار آن با قدمت ۵۰۰ ساله کە زمانی از بزرگترین مراکز و آکادمی های علمی و دینی در سطح جهان اسلام بوده است، خِنِس در شمال شرق شهرستان شیخان که توسط ملک سنحاریب حدود ۶۰۰ سال پیش از میلاد در فضایی دره مانند و سلسله ای از کوه های برافراشته بر آب های شیرین راه اندازی شده و حاوی مجسمه ها و کنده کاری ها و غارهایی پرستشگاه مانند است، پل دلال در زاخو که قدمت آن بنا بگفته بعضی باستانشناسان به دوران هلنی – یونانی و بگفته بعضی دیگر به دوران خلفای اسلامی بر می گردد، غار قسقاپان در مرز استان سلیمانیه که قدمت آن به دوران زمامداری مادها بر می گردد و از سه دالان تشکیل شده که سه مقبره را در خود نگه داشته اند و سرای سلیمانیه که الان در مرکز این شهر قرار دارد.
روستی با اشاره به طبیعت بکر و ناب اقلیم کردستان با وجود آبشارها، غارها، رودها و … اظهار داشت: وجود غارهای طبیعی از قبیل غار کونه بایی، غار بستون و… و بیش از ۲۵ آبشار زیبا همچون آبشارهای علی بگ، آکری، احمد آباد، کانی بست، بی خال، شرانس و آش آباد، اقلیم کردستان عراق را به مقصدی برای استراحت و خوشگذرانی تبدیل نموده اند.
وی در ادامه به اقدامات انجام شده در حوزه گردشگری در سطح شهرهای اقلیم کردستان عراق اشاره نمود و اضافه کرد: پروژه شهر جامع گردشگری در ناحیه سوران بر روی کوه کورک با امکاناتی از قبیل شهر بازی و تل کابین، پروژه گردشگری شهر رواندوز با بهره مندی از امکانات مدرن شهربازی، مجموعه تله کابین بر روی کوه های استان دهوک، مجموعه چاپی لاند در شهر سلیمانیه که این شهر را به کوه ازمر متصل کرده است به همراه امکانات و خدمات ویژه در کوه پایه و بالای کوه ها، شرایط خاصی را برای جذب توریست در این منطقه فراهم آورده است.
روستی با اشاره به مجموعه ای از ابر پارک های مناره، سامی، شانه در، آکوا پارک، شهربازی مال دیلان و فامیلی فان در اربیل و پارک های بیشمار دیگر در استان های سلیمانیه و دهوک، اظهار داشت: می توان به این مجموعه، هتل های مدرن و همگام با معیارها و استانداردهای جهانی را افزود که آماده پذیرایی از توریستهای داخلی و خارجی هستند. همین طور وجود ده ها بازار بزرگ و فروشگاه و بازار غنی از محصولات جهانی فرصتی برای تجارت و خرید را پیشاروی گردشگران اقلیم کردستان فراهم آورده است.
ترجمه و گفتگو از حلیمه مولایی
منبع: تور مسافرتی