درست در روزهایی که وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفته بود به روسیه می رود تا تفاهم نامه لغو روادید گروهی ایران و روسیه را امضا کند، راهی ترکیه شد و از شهرهای استانبول، ازمیر، وان و… دیدن کرد. رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران که در این سفر همراه وزیر بود می گوید: این سفر بیشتر به انگیزه آشنایی و آگاهی از روش ترکیه برای مهار ویروس کرونا با وجود برقراری جریان سفر، انجام شد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قبلا گفته بود برای امضای تفاهم نامه لغو ویزای گروهی ایران و روسیه ۲۷ تا ۳۰ مهرماه عازم مسکو خواهد بود، اما با اوج گرفتن شیوع کرونا، این سفر در دقیقه ۹۰ کنسل شد. حرمت الله رفیعی درباره چرایی سفر ترکیه به ایسنا اظهار داشت: دیدار از ترکیه در ادامه برنامه روسیه بود، وقتی روس ها ۴۸ ساعت پیش از سفر به علت تشدید شیوع کرونا قرار را به تعویق انداختند، هیات کوچک گردشگری ایران تصمیم گرفت ادامه آن برنامه را اجرا نماید. این پیشنهاد ما به وزیر بود. مایل بودیم ترکیه را از نزدیک مشاهده کند، کشوری که جریان گردشگری و سفر در آن برقرار است و توانسته ویروس کرونا را مهار کند. ما باید تجربه کشورهای دیگر را در مبارزه با کرونا در شرایطی که گردشگری و سفر را متوقف نکرده اند، بررسی نماییم، چون معتقدیم ما مسیر را اشتباه رفته ایم.
رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران افزود: همراه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با مقامات استان های وان، ازمیر، استانبول و تعدادی شهر دیگر دیدار داشتیم و بازدیدی هم از هتل ها و فرودگاه آنتالیا صورت گرفت. تمام این شهرها مقاصد اصلی گردشگران ایران در ترکیه است. پیشنهادهایی در امتداد گسترش و تقویت روابط دوسویه با این کشور، عنوان شد که طرف مقابل بسیار استقبال کرد. همین طور آقای مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از همتای ترک خود دعوت کرد در آینده نزدیک به ایران سفری داشته باشد.
او درباره پیشنهاد سرمایه گذاری از طرف ایران برای ساخت هتل در شهر «وان» اظهار داشت: نقدهایی شد که چرا سرمایه گذاری در داخل را رها کرده ایم و سرمایه را به خارج می بریم. درحالی که سرمایه گذاری در کشوری که گردشگر زیادی در آن داریم به مدلول بازگشت ارز است. وقتی مسافر ایرانی در هتل ایرانی اقامت کند یعنی پول را به جیب خودمان برگردانده ایم نه ترکیه. طرح این پیشنهاد از جانب ما هم به این مفهوم نیست که همه امتیازها را خودمان بگیریم. دیگران هم در این سرمایه گذاری می توانند سهیم باشند. ما به اقتضای هر بازار پیشنهادهایی را در امتداد حفظ منافع ملی مطرح می نماییم، مثلا از عمان درخواست کردیم نام ایران را در لیست کشورهای مورد تایید برای گردشگری سلامت قرار دهد که این صورت گرفت و ایران در لیست هشت کشوری که از تسهیلات دولت عمان برای سفرهای درمانی بهره مند می شوند، قرار گرفت.
رفیعی بیان کرد: متوجه دغدغه دولتمردان درباره سفرهای خارجی مردم هستیم اما این مساله با آن همه سفارش و آیه قران چرا باید نگران کننده باشد؟ سفر نباید برای مردم محدود شود. بعضی از این منظر مخالفت می کنند که سفر خارج برابر با خروج ارز از کشور است؛ درحالی که می توان با اجرای پیشنهادهایی مشابه آن چه به مقامات شهر وان ترکیه داده شد، برای آن نگرانی چاره پیدا کرد.
او درباره سفر کوتاهی که هیات گردشگری ایران به آنتالیا داشت، اظهار داشت: لازم بود وزیر گردشگری از نزدیک با مشکلاتی که در این منطقه برای مسافران ایرانی پیش می آید، آشنا شود. در جریان این سفر نیم روزه وضعیت فرودگاهی که مسافران ایرانی بوسیله آن به شهر آنتالیا جابه جا می شوند، تشریح و بررسی گردید. سوال ما این بود چرا پروازهای مستقیم آنتالیا از ایران متوقف شده و این امتیاز کاملا به شرکت های هواپیمایی ترکیه داده شده است؟ سفر به این شهر که برای مسافر ایرانی ممنوع نیست، راه ورود هم که بسته نشده، به هر حال این نقطه از ترکیه مقصد گردشگران ایرانی است، فقط با تصمیمی که برای توقف پروازهای مستقیم از ایران به آنتالیا گرفته شد پول بیشتری از مردم ایران می رود، ارز بیشتری از کشور خارج می شود و مسافر ایرانی هم باید مسافت طولانی تری را طی نماید و بیشتر اذیت شود.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران با اشاره به دیدار وزیران گردشگری ایران و ترکیه، اظهار نمود: در این دیدار درباره راه اندازی دفاتر مشترک گردشگری ایران و ترکیه در هر دو کشور، تقویت بازارچه های مرزی، برگزاری شب های ایرانی در ترکیه و تبلیغ آن در رسانه های این کشور مذاکراتی شد. این مفاد در تفاهم نامه ای گردآوری و در مسافرت وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه به ایران امضا می شود. این سفر بااینکه خارج از دولت برنامه ریزی شد اما دستاوردهای ارزشمندی برای گردشگری دارد.
او با اشاره به نارضایتی ترک ها نسبت به بازگشایی یک سویه مرزهای مشترک و بسته بودن مرزهای ایران به روی مسافران، درباره لزوم باز شدن مرزها نیز اظهار داشت: ما معتقدیم وزارت بهداشت مسیر را اشتباه رفته است. هر وقت ویروس شدت پیدا می کند نخستین کاری که می کنند ممانعت از سفرهای توریستی است که قابلیت کنترل و نظارت دارند، گردشگری را تعطیل کرده اند اما جلو سفرهای بین شهری و غیرمسؤولانه را نمی گیرند. انگیزه اصلی ما هم از سفر به ترکیه با همراهی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همین بود که اقدامات این کشور را از نزدیک مشاهده نماییم. چطور ترکیه با آن مرزهای باز و پروازهای بین المللی می تواند این ویروس را کنترل کند ولی ما نمی توانیم؟!
او اضافه کرد: مرزهای ترکیه مدت هاست که باز شده و پروازهای بین المللی به بیشتر کشورها برقرار است، حتی گردشگر خارجی دارد. البته نه مثل گذشته اما رونق دارد و چرخ اقتصادی آن متوقف نشده است. ترک ها پروتکل های بهداشتی را به خوبی رعایت می کنند. هیچ کجا نبود که مواد ضدعفونی کننده و ماسک در دسترس نباشد. در داخل هواپیما مهمانداران به مدلول واقعی مسافران را کنترل می کردند، مرتب و محترمانه از مسافران خواهش می کردند ماسک را روی دهان و بینی قرار دهند و لحظه ای نبود که مسافر در داخل هواپیما ماسک نداشته باشد. در رستوران ها، هتل ها، مراکز خرید و حدودا همه اماکنی که از نزدیک مشاهده کردیم الکل برای ضدعفونی در دسترس مردم وجود داشت. این رفتار آرامش و اطمینان خاطر را برای مسافر به همراه دارد.
رفیعی اظهار داشت: با همه احترامی که برای کوشش های وزارت بهداشت قائل هستیم اما شاهد بی تدبیری هایی هم هستیم که فقط زحمت کادر درمان و وزارت بهداشت را بیشتر کرده است. نمی گردد که ماه شش ماه دیگر همچنان در شرایط فوق العاده باشیم، به هر حال باید به یک چاره برسیم. حداقل اجازه دهند بخش خصوصی و دست اندرکار گردشگری یک دفعه در جلسه ستاد کرونا حضور داشته باشد و تجربه و حرف هایش را بزند. دولت با دولت مثل بخش خصوصی نمی تواند صریح حرف بزند. البته که وزیر گردشگری تا حالا هم تلاش زیادی کرده است اما دولت اولویتی برای گردشگری قائل نیست. قصد ما هم فقط انتقال تجربه، مشاهدات و مشاوره است.