به گزارش تور مسافرتی منظر بصری خانه بروجردی های کاشان با ساخت یک مجتمع تجاری بالاتر از گلدسته و مناره های آن به خطر افتاده است این درحالی است که از این منظر برای تبلیغ گردشگری و نماد کاشان استفاده می شد.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، کاشان، شهری به قدمت هفت هزار سال، از گزند تخریب های بی ضابطه در امان نبوده است. شهری که مرمت و بازسازی خانه های تاریخی آن در دهه هفتاد الگویی برای شهرهای تاریخی ایران شد، این روزها با صدمه های مختلف ساخت و ساز در حرایم این آثار تاریخی روبرو است.
ساخت خانه کلاه فرنگی در حریم تپه های سیلک در سال های گذشته، صدمه به دو خانه قاجاری وثقی و مقدم با ساخت پارکینگ در جوار بازار کاشان و امروز هم ساخت مجتمع تجاری در همسایگی خانه بروجردی، به تهدید منظر این خانه تاریخی منجر گردیده است.
تصویر خانه بروجردی بر روی پاسپورت هر ایرانی یکی از افتخارات معماری کاشان است. خانه ای که سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ از جانب دبیر کل کنوانسیون عمومی یونسکو بعنوان «انتخاب برتر» به جامعه جهانی ارائه شد و سبب شد خانه های کاشان برای ثبت در لیست جهانی یونسکو پیشنهاد شوند.
ساخت مجتمع تجاری در خیابان علوی تابستان ۹۸ با تجمیع سه ملک فاقد ارزش در جوار خانه بروجردی، شروع به کار کرد. با نمایان شدن هرچه بیشتر نمای بادگیر خانه بروجردی، که بعنوان نماد خانه های تاریخی کاشان شناخته می شود؛ فعالان میراث فرهنگی پیشنهاد کردند این منظر برای گردشگران حفظ شده و با تبدیل به فضای سبز، فضایی جهت استفاده گردشگری کاشان همچون فضای روبروی کاخ گلستان تهران، میدان امیر چخماق یزد و… در محله تاریخی سلطان میراحمد شود. پیش از این خیابان علوی کاشان برای کاهش ترافیک در این محله تاریخی یک طرفه شده بود و پیشنهاداتی برای سنگفرش شدن این خیابان و تردد بدون اتومبیل هم مطرح بود.
اما میراث فرهنگی و شهرداری کاشان با بیان قیمت بالای این املاک، از خرید آن سر باز زده و با وجود مخالفت کارشناسان میراث کاشان، مجوزی برای راه اندازی مجتمع سه طبقه با ارتفاع ۵.۵ متر از جانب میراث فرهنگی اصفهان صادر شد. با وجود اعتراضات رسانه های محلی تابحال جزئیاتی از نقشه و کاربری بام این مجتمع منتشر نشده و تنها اخبار رسیده حاکی از گودبرداری دو طبقه زیرزمین و یک طبقه همکف است.
بر طبق قانون «ضوابط ارتفاعی حریم بناهای ثبت شده در لیست آثار ملی در محدوده املاک مجاور عرصه آثار (ضوابط عمومی)» که تابستان سال جاری از جانب وزارت میراث فرهنگی عنوان شد و به تأیید قوه قضائیه رسید، دو مسأله مطرح می شود که در مورد این مجتمع اطلاع رسانی نشده است. سوالی که در جوابیه میراث فرهنگی پاسخ داده نشده، درباره حریم خانه بروجردی و ضوابط این حریم است، این حریم تا چه حد اجازه گودبرداری و بلندمرتبه سازی می دهد؟ آیا تابحال حریم و عرصه این خانه مشخص شده است؟ در ضوابط جدید میراث فرهنگی برای آثاری که هنوز حریمی برای آنها در نظر گرفته نشده، مشخص شد آثار ثبتی تا «فاصله ای به عمق دو برابر بالاترین ارتفاع بنای ثبت شده از حد بیرونی عرصه و در محدوده املاک مجاور عرصه آثار ملی» برای خود حریم داشته باشند.
در جای دیگر این ضابطه برای حفظ حریم منظر آثار ثبت ملی (تاکنون منظر آن به ثبت نرسیده است، ) هر گونه ساخت وساز به ارتفاع بیشتر از ارتفاع بام اثر ملی ممنوع می باشد. ارتفاع های اعلام شده بدون در نظر گرفتن برجک، مناره و گلدسته، سردری، سنتوری، بادگیر و گنبدخانه است.
بر این اساس مجتمع تجاری جنب خانه بروجردی، اجازه ساخت بیشتر از سطح بام خانه بروجردی را نداشته و این سطح بر مبنای مدارک موجود کمتر از سطح ستون های مشخص شده بنای در حال ساخت است.
اداره راه و شهرسازی کاشان، هفته گذشته در اعتراض به ساخت این بنا، نامه ای خطاب به میراث فرهنگی کاشان، دادستان و نماینده مجلس کاشان ارسال کرد که تخلفات این پروژه در ارتباط با ارتفاع را بیان کرده و با عنایت به کوشش برای ثبت جهانی خانه بروجردی، خواهان توقف پروژه بود تا منظر این خانه حفظ شود.
ساخت و ساز در جوار خانه بروجردی کاشان، بدون پیمودن چارچوب قانونی و بی توجهی مسؤلان به اعتراضات می تواند راهی برای دیگر سودجویان آثار تاریخی کاشان باشد که بلندمرتبه سازی را در این بافت ادامه دهند. دور از ذهن نیست که بعد از حذف نمای خانه های تاریخی به تخریب ساباط ها، کوچه های آشتی کنان و نمادهای معماری کهن این شهر بپردازند.
گزارش از مطهره حاجی زاده
منبع: ftour.ir