ایران از اسفندماه سال قبل صدور ویزای توریستی را متوقف کرده است. با این وجود ورود اتباع خارجی به ایران کامل قطع نشده است. وزارت خارجه به بیماران و هیأت های تجاری خارجی ویزا می دهد. حالا جامعه تورگردانان درخواست کرده ورود گردشگر های طبیعت گرد نیز به ایران آزاد شود.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، صدور ویزای توریستی ایران به دستور ستاد ملی مقابله با کرونا متوقف شده است، هرچند مرزهای ایران به روی اتباع خارجی کاملا مسدود نیست و ویزا در مبادی ورودی صادر می شود. وزارت خارجه نیز گفته است فقط به بیماران و گروه های تجاری ویزا می دهد. با این وجود در تیرماه ۹۹ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نشستی با معاونان وزارت خارجه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت راه و شهرسازی، سازمان توسعه تجارت ایران و وزارت اطلاعات، پروتکل ورود توریستهای خارجی به کشور را بررسی کرد و در مردادماه دستورالعمل یا پروتکل ورود توریستهای خارجی به ایران را به ستاد ملی مقابله با کرونا تحویل داد که تا کنون پاسخی به آن داده نشده است.
در شهریورماه ۹۹ که حدود هفت ماه از همه گیری ویروس کرونا می گذشت، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به طولانی شدن توقف سفرها اظهار داشت که می خواهد با وزیر بهداشت، رایزنی کند تا محدودیت های سفر برداشته شود. اما این دیدار تا کنون انجام نشده است.
اواخر آذرماه نیز پس از آن که جامعه تورگردانان ایران با رئیس اداره گذرنامه و روادید وزارت امور خارجه بمنظور بررسی شرایط صدور ویزای توریستی ایران، رایزنی هایی انجام داد، معاون گردشگری با معاون وزارت خارجه درباره بازگشایی تدریجی مرزها برای ورود توریستهای خارجی به صورت محدود، ضابطه مند و مدیریت شده در قالب پروتکل تهیه شده مذاکراتی داشت.
هرچند، وزیر بهداشت اخیرا و بعد از سرایت نوع جهش یافته ویروس کرونا به برخی کشورها، خواسته که پروتکل های بهداشتی در مبادی ورودی کشور سختگیرانه تر اجرا شود و تمام مسافرانی که از مقصد اروپا عازم ایران شده اند علاوه بر انجام تست باردیگر در مبادی ورودی کشور، به مدت مناسب و منطبق با پروتکل ها در محل سکونت خود قرنطینه شوند. نمکی در نامه ای به معاون بهداشت خود، رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی را مکلف کرده که این دستورالعمل را اجرا کنند.
ستاد ملی مقابله با کرونا قبلا ورود مسافران خارجی و یا ایرانی های مقیم خارج از کشور را به داشتن گواهی منفی تست کرونا ۹۶ ساعت پیش از پرواز، مشروط کرده است. در صورت نداشتن این آزمایش، اجازه ورود به مسافر خارجی داده نمی گردد و یا ملزم است ۱۴ روز در محل مشخصی قرنطینه شود.
با وجود مقاومت ستاد ملی کرونا در مقابل باز شدن مرزها به روی توریستهای خارجی و مقررات تازه ای که برای ورود مسافر از اروپا وضع شده است، رئیس جامعه تورگردانان ایران در نامه ای از معاون گردشگری درخواست کرده است در رایزنی با این ستاد دست کم اجازه ورود گردشگران طبیعت گرد را برای بهار و تابستان آینده دریافت کند.
ابراهیم پورفرج به ایسنا می گوید: با آن که همه گیری ویروس کرونا سفرهای بین المللی را تحت شعاع قرار داده اما در میان طبیعت گردانان و گردشگر هایی که با اتومبیل یا موتورسیکلت شخصی خود سفر می کنند، تقاضا برای ایران وجود دارد. می توان این درخواست های محدود را تا عادی شدن اوضاع مدیریت کرد.
رئیس جامعه تورگردانان در این نامه خطاب به ولی تیموری ـ معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نوشته است: با وجود یک دوره بیکاری گسترده و تعطیلی ها که بواسطه شیوع بیماری کرونا گریبانگیر دفاتر و شرکت های گردشگری در سراسر دنیا شد کارشناسان صنعت گردشگری بر این اعتقادند که طبیعت گردی می تواند به عاملی جدی برای بازسازی گردشگری ورودی تبدیل گردد. سازمان جهانی جهانگردی هم اعلام نموده است «واقعیت آنست که در خیلی از کشورها خصوصاً کشورهای درحال توسعه، گردشگری عامل اصلی معیشت و رشد اقتصادی می باشد، بدین سبب بسیار مهمست که گردشگری را مسؤولانه و بموقع شروع نماییم.»
آخرین گزارش ها نیز حاکی از آنست که برخی کشورها بیشتر در اروپا و آسیا و اقیانوس آرام با ابتکار عمل هایی، گردشگری ورودی را به شکل محدودی در حوزه طبیعت گردی آغاز نموده اند. در کشور اسپانیا که سالانه با بیش از ۸۱ میلیارد دلار درآمد حاصل از ورود توریستهای خارجی، سهمی بیش از ۱۶ درصد از کل صادرات این کشور را دارد، طبیعت گردی مناسب ترین شکل گردشگری در دوران پاندمی کرونا تشخیص داده شده که گردشگری را نیز فعال کرده است. بنظر می رسد باتوجه به جاذبه های بی شمار طبیعت گردی در کشور، گردشگری ورودی بتواند با اتخاذ این روش به سرعت خودرا بازسازی کند.
طبیعت گردی دارای خاصیت های منحصر به فردی است، همچون این که:
از تمام گردشگران ورودی در کشور مبدأ تست PCR گرفته شده و با در دست داشتن گواهی سلامت وارد ایران خواهند شد.
بیشتر زمان سفرهای طبیعت گردی حتی اقامت در فضای باز صورت می گیرد که با یافته های امروز، پایین ترین احتمال شیوع بیماری را دارد.
در فضای باز طبیعت، افراد به آسانی می توانند فاصله گذاری را رعایت نمایند.
تعداد نفرات تورهای طبیعت گردی ورودی کم و معمولا زیر ۱۰ نفر است.
اقامت در سفرهای طبیعت گردی عموما به صورت کمپینگ و در چادرهای اختصاصی است و گردشگران در فضای کوچک و سربسته تجمع نمی کنند.
باتوجه به فصل کاری پیش رو در بهار و تابستان آینده، از الان مراتب در ستاد ملی کرونا مطرح شود و بعد از دریافت تایید نسبت به صدور مجوزهای لازم و تهیه و تدوین شیوه نامه های بهداشتی فعالیت در طبیعت در دوران کرونا و دیگر موارد، اقدام لازم برای ورود توریستهای خارجی حوزه طبیعت گردی صورت پذیرد تا بتوان نهایت بهره برداری را از این بازه زمانی به عمل آورد. امید داریم با این اقدام شاهد رونق بیشتر گردشگری ورودی ایران در آینده نزدیک باشیم.»