یزد هر چند صنعت گردشگری حتی در وضعیت کرونائی حاکم بر جهان از طرف خیلی از کشورهای دنیا مورد حمایت قرار گرفته اما این صنعت در کشور ما همچنان مغموم واقع شده و در باتلاقی از مشکلات و بی توجهی ها دست و پا می زند.
شیوع ویروس کرونا بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشورهای جهان خصوصاً کشورهای در حال توسعه وارد و خیلی از صنایع کشورها را متاثر از رکود حاکم بر بازار کرده است ولی در این بین شاید صنعت گردشگری به سبب محدودیت سفرها به خاطر جلوگیری از شیوع ویروس کووید ۱۹ بیشترین خسارت را متحمل شده باشد.
البته اغلب کشورها باتوجه به مزیت های صنعت گردشگری در همین شرایط نیز اهتمام ویژه ای برای حمایت و زنده نگه داشتن این صنعت مصروف کرده اند ولی متاسفانه این صنعت در حال شتاب گرفتن در کشورمان کمتر مورد حمایت دولتمردان قرار گرفت و حتی گاهی با بی مهری و کم لطفی نیز مواجه گردید و دریغ از پاسخگویی و رسیدگی مسئولان به ناله ها و گلایه های فعالان و دلسوزان این صنعت!
این صنعت در استان پرجاذبه و گردشگرپذیر یزد هم با توجه به این که بعد از ثبت جهانی بافت تاریخی و گسترده ی آن بمراتب با شدت بیشتری در حال درنوردیدن پله های توسعه بود، با کرونا ولی به صورت خودجوش متوقف گردید.
هر چند کوتاهی بانک ها و دستگاه های خدمات رسان در قبال مصوبات ستاد ملی کرونا، برخوردهای نامناسب دستگاه های نظارتی، اوج گرفتن قیمت بلیط ها و سایر مسائل همگی دست به دست هم داده بود تا افزون بر مشکلات کرونا، کمر صنعت گردشگری را به یک باره بشکند ولی اینک شرایط برای احیای مجدد گردشگری البته به شکل ایمن فراهم شده و اهتمام بخش خصوصی و دولت در استان نیز برای رفع نیازها و مشکلات این بخش به کار گرفته شده است.
البته این صنعت در حالی می تواند عامل مهمی برای توسعه اقتصادی کشور باشد و حتی کشور را از شرایط کنونی برهاند که برنامه ریزی درستی برای آینده آن متصور باشیم و این مهم نیز نیازمند مسئولان و دولتمردان در سطح کلان است.
وصله ی تجمعات بدون نظارت بیرون کمپ ها به گردشگری
«سیدامیرناصر طباطبایی» رئیس جامعه هتلداران استان یزد با تاکید بر لزوم تصمیم گیری مناسب درباب وضعیت گردشگری عید نوروز، اظهار می کند: هر چند اماکن گردشگری از شروع شیوع ویروس کرونا به صورت خودجوش و سپس بواسطه دستورات ستاد ملی کرونا تعطیل کردند ولی متاسفانه بعضاً دیدگاه های دستگاه های نظارتی کنونبی در برخورد با واحدهای صنفی و زیرساخت های مجاز گردشگری درست نیست.
وی با اشاره به تعطیلی یک ساله صنعت توریسم، ضرورت ارائه راهکاری برای آینده این صنعت را یادآور می شود و تصریح می کند: هم اکنون شاهد فعالیت گردشگری مجاز به صورت ایمن هستیم ولی حالا نیز شاهد برخوردها و بازخوردهای منفی دستگاههای نظارتی همچون در مورد کمپ های کویری در استان می باشیم.
طباطبایی با اشاره به اینکه کمپ های کویری بسیار بر رعایت پروتکل های بهداشتی مقابله با کرونا تاکید دارند، می گوید: متاسفانه تجمع مردم در اطراف کمپ های کویری بدون رعایت پروتکل های بهداشتی و اخلاقی و نبود نظارت ها در این خصوص از طرف دستگاه های نظارتی به گردشگری نسبت داده می شود.
«مجید مهدوی نیا» نماینده کمپ های کویری یزد نیز با گلایه از برخوردهای نامناسب با این واحدهای گردشگری از طرف دستگاه های نظارتی، اظهار می کند: یک سال تعطیل بودیم و در مشکلاتی مانند امهال نشدن اقساط تسهیلات، هزینه های بالای نگهداری از مجموعه و سایر مسائل در امتداد حفظ سلامت مردم اقدام کردیم ولی رفتارها کنونی دستگاه های نظارتی در قبال مجموعه های گردشگری مجاز اصلاً عادلانه نیست.
البته این مشکل بارها از طرف واحدهای گردشگری مطرح و مورد انتقاد و گلایه قرار گرفته ولی کم کاری برخی بخش ها همچنان به پای صنعت گردشگری نوشته می شود و این در حالیست که فعالان این صنف همیشه تا حالا هم راستا با رعایت قانون و سلامت مردم گام برداشته و حتی بر طبق آمارهای ستاد ملی کرونا کمترین شیوع ویروس کرونا مربوط به این حوزه بوده و در مقابل بیشتر ممتوجه تجمعات و روابط خانوادگی بوده است.
پشت کردن بانک ها به دستورات ستاد ملی کرونا
اما مشکل گردشگری فراتر از این مباحث است بطوریکه «سیدامیرناصر طباطبایی» رئیس جامعه هتلداران استان از عملکرد بانک ها نیز گلایه می کند و می گوید: با هر دستگاه دیگری خواهش و تمنایی جلو رفتیم اما بانک ها به هیچ وجه طبق قانون برای فعالان گردشگری همکاری نکردند.
این مسئله هم حاکی از تابع نبودن بانک ها از دستورات ستاد ملی کرونا با وجود تاکید جدی مقام معظم رهبری بر اهتمام به این صنعت است که نه فقط اعمال نشده بلکه برخوردهای سختگیرانه با بخش متضرر گردشگری همچنان ادامه دارد و متاسفانه با وجود کوشش های بخش خصوصی، کمتر همراهی بخش دولتی در این عرصه را شاهد می باشیم.
کمبود پروازهای داخلی به یزد و همراهی نکردن بخش دولتی برای توسعه زیرساخت های صنعت حمل و نقل هوایی استان دیگر گلایه مطرح شده از طرف بخش گردشگری یزد است، موضوعی که «احمدرضا موحد» رئیس اتحادیه تعاونی های گردشگری یزد به ان اشاره و در این زمینه می گوید: این مسئله را بوسیله وزارت خانه نیز پیگیری کردیم و قرار شد تا استان درباب اعطای زمین به شرکت هواپیمایی ماهان اقدام نماید اما تا حالا در این زمینه همکاری لازم صورت نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه همکاری دراین زمینه می تواند رفع اشکال تاخیر پروازها در استان را نیز برطرف کند، خاطرنشان می کند: باید اهتمامی در این زمینه صورت گرفته و این مسئله در یزد اجرائی شود.
«مهدی رجایی فرد» نایب رییس دفاتر خدمات مسافرتی یزد نیز با اشاره به اینکه گرانی بیش از اندازه بلیط هواپیما در کنار رکود صنعت گردشگری منجر به ریزش چشم گیر نیروهای دفاتر خدمات مسافرتی شده است، می گوید: متاسفانه هم اکنون سقف قیمت های پرواز با کف قیمت ها جایگزین شده و فشار مضاعفی به صنعت گردشگری وارد کرده است.
وی از توسعه گردشگری غیرمجاز با نبود همکاری لازم با واحدهای گردشگری مجاز در یزد خبر می دهد و این مشکلات را عاملی بر رونق بیشتری گردشگری و اقامت غیرمجاز می داند.
این مسئول تصریح می کند: فرصت بیس پروازی که از یزد به استانی مانند خوزستان واگذار شده است، امروز یکی از نیازهای استان یزد به شمار میرود و اگر توجهی به این صنعت نشود، سودجویان فرصتی برای جولان خواهند داشت.
البته نایب رییس دفاتر خدمات مسافرتی یزد از صادر نشدن ویزای گردشگری برای توریستهای خارجی جز ویزای درمانی نیز گلایه می کند و این نگاه را نگاهی یکسویه به این صنعت می داند.
رجایی فرد همین طور حمل و نقل ریلی را از نیازهای اساسی یزد برمی شمارد که کمتر مود اهتمام دولتمردان قرار گرفته است.
نگرانی متولیان گردشگری یزد از کارهای غیرمجاز
«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی یزد نیز درباب مسائل مطرح شده، می گوید: پشتوانه فراکسیون گردشگری در یزد بسیار مهمست چونکه بعضاً خیلی از این موارد در حیطه ملی قابل پیگیریست.
وی درباب ویزا به پیگیری بوسیله دستگاه قضایی اشاره و برای توسعه پروازها عنوان می کند: باید امتیازاتی برای پروازهای یزد در نظر گرفته شده و مذاکراتی با ایرلاین های داخلی صورت گیرد.
مدیر کل میراث فرهنگی یزد درباب ناامنی منطقه تاریخی به سبب سکونت و ایجاد ناامنی توسط شهروندان خارجی ابراز گلایه می کند و خواهان حل این مشکل میشود.
وی از لزوم توسعه گردشگری در پوشش مقصد ایمن و گردشگری هوشمند نیز یاد می کند و می گوید: در همین راستا نیز واحدهای متخلف پلمب و تورهای متخلف تا حالا بازگردانده شده اند.
مدیر کل میراث فرهنگی یزد هشدار داد: نگران توسعه گردشگری غیرمجاز در یزد هستیم.فاطمی نسبت به توسعه گردشگری غیرمجاز در یزد هشدار می دهد و می گوید: در بحث منطقه ویژه گردشگری نیز باید اقدام گردد.
نیاز به توسعه دانشگاهی و کاربردی شدن رشته گردشگری در یزد بعنوان شهر جهانی نیز از الزاماتی است که به قول فعالان این صنعت باید به آن توجه ویژه شده و دانشگاه گردشگری در این شهر جهانی راه اندازی شود.
نیاز به نقشه راه نیز در این صنعت بارها مورد توجه قرار گرفته و در این زمینه نیز اقدام شده است که البته در نشست شورای راهبردی گردشگری که در هتل والی یزد انجام شد به آن اشاره و درباب آن اقدام شده است.
با این وجود فعالان گردشگری از حضور و مشارکت شهرداری ها بعنوان بخش مهم و تاثیرگذاری در این صنعت یاد می کنند و خواهان مشارکت بیش از پیش این بخش در صنعت گردشگری هستند.
یادآور می شود، در این جلسه که با حضور روسای فراکسیون گردشگری مجلس برگزار شد، نسبت به احیا و رفع مشکلات آن تدابیری اندیشده شد.