به گزارش تور مسافرتی درحالی که تهران و ۴۱ شهر دیگر باردیگر قرمز شده اند و هشدارها درباره فراگیر شدن سویه ˮاُمیکرونˮ کرونا در کشور تشدید شده است، خیلی از استان ها بعد از چهار روز برگزاری نمایشگاه گردشگری به این پیشبینی رسیده اند که نوروز پرسفری در پیش داشته باشند.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، مقامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماه ها است که از “سونامی سفر” صحبت می کنند، چهار روز برگزاری نمایشگاه گردشگری در تهران هم بیشتر استان ها را به این نتیجه رسانده که در نوروز ۱۴۰۱ مسافران بیشتری به نسبت تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ داشته باشند. با این حال، هنوز اقدامی برای مدیریت سفرها آن هم در وضعیت ناپایدار و هشدارآمیز “اُمیکرون” مشاهده نمی گردد که از جانب متولی پیشبینی شده و یا در دستور کار باشد.
به نظر می آید استان ها با وجود تجربه نوروز ۹۹ که به یک باره سفرها با تصمیم ستاد ملی کرونا لغو شد، از حالا هیچ پیشبینی و یا مدیریت بحرانی برای نوروز ۱۴۰۱ با این پیش فرض که امکان دارد با تشدید سویه جدید کرونا محدودیت ها باردیگر بازگردانده شود، ندارند و فعلاً فقط مشغول فروش خدمات سفر هستند.
بیشتر استانهای شرکت کننده در نمایشگاه گردشگری تهران در پاسخ به این سؤال که “اگر محدودیت های کرونا در آستانه تعطیلات نوروز بازگردانده شود و مثل دوره های پیشین سفرهای جاده ای که حجم بیشتری از سفر ایرانیان را به خود اختصاص می دهد، کنسل شود و سایت های گردشگری بسته شود، چه برنامه ای برای مدیریت مسافران وجود دارد”، یا امیدوارند این اتفاق نیافتد یا ترجیح می دهند تا ستاد کرونا درباره بازگرداندن محدودیت های سفر تصمیمی نگرفته است همچنان به کار خود ادامه دهند و خدمات سفر بفروشند شاید رکود اقتصاد گردشگری استان شان را بتوانند جبران کنند.
از طرفی، رویکرد استان ها در نمایشگاه گردشگری تهران برای معرفی و تبلیغ ظرفیت هایشان که به روال هر سال سنتی و فارغ از نوآوری و خلاقیت بود، نشان می داد که برای مسافرانِ بیشتر از ظرفیت استان، در نوروز هیچ برنامه ریزی مشخصی از پیش ندارند؛ مثلاً مسؤولان غرفه استان ایلام درحالی که می گفتند قبل از نمایشگاه تمام ظرفیت اقامتی استان به واسطه تورها برای نوروز تکمیل شده است، اما همچنان در حال تبلیغ برای سفر به این استان بودند و از میل و تقاضای مردم برای مسافرت به ایلام سخن می گفتند، درحالی که هیچ برنامه ریزی ای برای سرریز مسافر نداشتند. این وضعیت در بیشتر استانهای کشور مشهود است.
علاوه بر این، با وجود هشدارهایی که درباره شروع پیک ششم کرونا در کشور داده شده است، اما در برنامه ریزی سفر از الان هیچ پیشبینی ای برای محدودیت های احتمالی صورت نگرفته که اگر مثل نوروز ۹۹ به یک باره شرایط “فوق العاده” در کشور اعلام گردید و ستاد کرونا برای محدودیت سفر در نوروز تصمیم گرفت، چه تدبیری داشته باشد تا مثل گذشته، مسافر و تاسیسات گردشگری باردیگر متضرر نشوند.
بعد از گذشت دو سال درگیری با کرونا دیگر نمی توان اعلام بی تجربگی یا غافلگیری کرد، با این وجود، هنوز آن چنان که باید بین ستاد مدیریت کرونا و وزارت گردشگری هماهنگی دقیقی مشاهده نمی گردد و الگوی تعریف شده ای برای مدیریت سفر وجود ندارد، باآنکه در مقطعی به افرادی که دو دُز کامل واکسن را تزریق کرده اند اجازه سفر بدون محدودیت داده شده است، اما دیده می شود تاسیسات گردشگری و یا بخش های خدماتی سفر و حمل و نقل آن چنان به کنترل این مورد متعهد نیستند و یا با بخشایش واکسن و تست مسافران را کنترل می کنند.
از طرفی، آن چنان که برخی تاسیسات گردشگری گفته اند وزارت بهداشت نظارت دقیق، مستمر و پایداری در کنترل دستورالعمل های کرونا در این اماکن ندارد و وضعیت بهداشت برخی رستوران ها، بین راهی ها و اقامتگاه ها به نظارت دقیق تری نیاز دارد، باآنکه معاونت گردشگری همواره تاکید دارد تأسیاست گردشگری همچون مراکزی هستند که دستورالعمل های ستاد کرونا را دقیق و کامل اجرا می کنند.
علاوه بر این، از آن جا که نزدیک به ۷۰درصد سفرها در ایران جاده ای انجام می شود و کنترل وضعیت اتوبوس ها، استراحتگاه ها و توقفگاه های بین راهی با وزارت راه است، این سوال مطرح است که دو ماه باقی مانده تا نوروز، این وزارت خانه چه تدبیری برای ایمن سازی این مراکز و وسایل نقلیه عمومی جهت استفاده کم خطر مسافران دارد؟ معمولاً بیشترین اعتراض ها در سفرهای جاده ای هم به وضعیت بهداشت مراکز بین راهی بخصوص سرویسهای بهداشتی مربوط می شود، برای بهداشتی کردن این مراکز با عنایت به دو سال تجربه رویارویی با کرونا، برنامه ای وجود دارد؟
آیا کمپ های مسافرتی که مسؤولیت شان با شهرداری ها است، آماده پذیرش مسافران در پیک ششم کرونا هستند؟ امکانات محدود آنها که اغلب هزینه قابل توجهی از مسافران به خاطر آن دریافت می شود، تجهیز و آماده شده است؟
آیا بر روی مدارس که هر سال از پذیرش مسافران عمومی برحذر داشته می شوند، اما بعضی از آنها خلاف این دستور عمل می کنند، نظارت بهداشتی می شود و برای نوروز ۱۴۰۱ چه تصمیمی در اینباره گرفته خواهد شد؟
ظرفیت محدود بازدید برای موزه ها و سایت های گردشگری در نوروز چگونه رعایت خواهد شد و نظارت بر آنها با عنایت به نیروی محدود انسانی چگونه انجام می شود؟ سرکشی از موزه ها نشان داده است در ماه هایی که این مراکز باز شده اند ظرفیت محدود بازدید در دوران کرونا به درستی رعایت نشده است، به صورتی که برخی موزه ها در یک روز شاهد حضور یک هزار نفر بازدیدکننده بوده اند.
ستاد مدیریت کرونا که اخطار پیک ششم کرونا را داده و در دوره های گذشته سفر را یکی از عوامل انتشار ویروس در کشور دانسته است، از حالا برای مدیریت سفر و اجماع با سایر دستگاههای ذی ربط برای پیشگیری از یک وضعیت بحرانی دیگر، چه تدبیر و پیشبینی ای دارد؟ آیا مقرر است در آخرین لحظات مسافران و تأسیسات گردشگری را که هزینه کرده اند و امکان بازگشت هزینه های شان وجود ندارد یک مرتبه دیگر غافلگیر کند؟ آیا مقرر است مثل گذشته صورت مسأله را با محدود کردن سفر پاک کند یا تدبیر دیگری خواهد داشت؟
عکس ها در پانزدهمین نمایشگاه گردشگری تهران گرفته شده است