سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته اختتامیه برنامه های هفته پژوهش

میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته اختتامیه برنامه های هفته پژوهش

تور مسافرتی: آمار ۴ میلیون ورود گردشگر، اختتامیه هفته پژوهش، امضای تفاهمنامه در عرصه طرح های سرمایه گذاری گردشگری و برگزاری نمایشگاه باستانشناسی از هستیجان ازجمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی در این هفته بود.

خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته که برنامه های هفته پژوهش در آن ادامه داشت، مراسم اختتامیه برنامه های هفته پژوهش و فناوری در سالن اجتماعات موزه ملی ایران اجرا شد. در این برنامه، علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی گفت: واقعیت این است که پژوهش بسیار اهمیت دارد. اگر می خواهید به توسعه دست پیدا کنید باید به نقش مرجعیت پژوهشی و تحقیق توجه داشته باشید. در عین حال باید بدانید که پژوهش و تحقیق مستلزم برخی زیرساخت ها است. وی افزود: اختصاص بودجه و اعتبارات لازم یکی از رنج های بزرگی است که در کتابم به آن اشاره کردم کمترین بودجه در حوزه فرهنگ و هنر و کمترین آنها در حوزه پژوهش است. دارابی بیان کرد: حوزه پژوهش، حوزه آزاد اندیشی است و باید نظرات مختلف بررسی شود. انتفاع فضای سیاسی جامعه و شایسته سالاری و مدیران آن اصول و ارکان جامعه ای است که بر تحقیق استوار است. در چنین جامعه ای با این زیرساخت ها هست که عالمان بر صدر می نشینند و امید است که در پرتو مطالعات جامعه را به سمت پیشرفت جلو ببرند. برنامه های هفته پژوهشی نیاید سمبلیک باشید. پس باید حاصل کار پژوهش و تحقیق را در این هفته فرصتی بدانیم برای تبیین این حوزه. وی درخواست خودرا از پژوهشگاه میراث فرهنگی برای کاربردی سازی تحقیقات و تحقیقات اظهار داشت و گفت: از پژوهشگاه می خواهیم که کتب، تألیفات و منشوراتی که دارد به عنوان مرجعیت علمی در عرصه رقابت در حوزه علم و کارهای پژوهشی آنقدر اطمینان بخش باشد که مورد اتقان همگان قرار گیرد. آندوسکوپی شکم اسب نادرشاه در پروژه مرمت بزرگترین مجسمه برنزی این هفته از حوزه مرمت، یک برنامه به مناسبت هفته پژوهش انجام شد و در آن فتح الله نیازی سرپرست گروه مرمت مجسمه نادرشاه در پژوهشگاه میراث فرهنگی گزارشی به مناسبت ارائه و درباره ی ی گذری بر نتایج حفاظت و مرمت مجسمه صحبت کرد. وی در این گزارش با تکذیب تکان های ۲۰ سانتی این مجسمه که چند سال پیش حرف آن بر سر زبان ها افتاده بود، از دقت و هنرمندی به کار رفته در این مجسمه آگاهی داد و روند مرمت آن را نیز تشریح نمود و گفت: این مجسمه روی سکویی به ارتفاع ۱۷ متر قرار دارد که طراحی آن را مرحوم هوشنگ سیحون انجام داده و مرحوم ابوالحسن صدیقی نیز آن را اجرا کرده است. البته تا آن زمان که پاکسازی نشده بود، اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی هم نمی دانست که مرحوم صدیقی آن را اجرا کرده است چون نام مجسمه ساز در زیر آلاینده ها پنهان شده بود و ما نام او را در زمان پاکسازی پیدا کردیم همچنین سال ساخت آن نیز مشخص شد.
نیازی گفت: مجسمه نادرشاه به عنوان یکی از یکی از فاخرترین مجسمه های شه ری دهه ۳۰ در رم ایتالیا ساخته شد و در ارتفاعی ۵ متری از پایین تا تبر نادر، با وزنی بیش از ۱۴ تن قرار دارد. نیازی با اشاره به اینکه این پروژه یکی از با اهمیت ترین پروژه های مرمت مجسمه های روباز شهری است که توانسته با این فرم پژوهش کار را به عاقبت برساند گفت: مجسمه نادرشاه بزرگترین مجسمه برنزی است که تا کنون مرمت شده است. از این جهت بسیار اهمیت دارد حتی الان می توانیم این روند پژوهش را در جاهای دیگر و کشورهای دیگر نیز اجرا نماییم.
ایده های گردشگری در عرصه هوش مصنوعی حمایت می شود این هفته ابوطالب قاسمی در کارگاه تخصصی کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت گردشگری که به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با همکاری معاونت گردشگری، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و نیز دانشگاه علامه طباطبایی در محل دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی با حضور برخی از اساتید و دانشجویان رشته گردشگری برگزار گردید، گفت: برگزاری این رویداد تخصصی با محوریت هوش مصنوعی فرصتی برای ارتباط دو سویه و تعامل میان جامعه پژوهشی حوزه گردشگری و بخش سیاست گذار و عملیاتی است که این ارتباط می تواند زمینه تکامل برنامه ریزی ها و اقدامات حوزه گردشگری را به همراه داشته باشد.
قاسمی با اشاره به اینکه هدایت پژوهش ها، پایان نامه ها و تحقیقات دانشجویی به سمت مباحث کاربردی و مورد نیاز میدان عملیاتی صنعت گردشگری کشور یکی از رویکرد های اصلی دفتر مطالعات، گردشگری و برنامه ریزی به شمار می آید، افزود: فراهم آوردن امکان ارائه طرح های کاربردی دانشجویان در حوزه گردشگری خصوصاً موضوعات روز همچون هوش مصنوعی که قابلیت اجرا داشته باشند و پشتیبانی از پژوهش های آنها و اساتید مربوطه نیز در دستور کار قرار دارد.
سرپرست دفتر مطالعات، آموزش و برنامه ریزی گردشگری همچنین با تکیه بر اینکه در طراحی اپ های گردشگری و نیز رویکرد پروژه های پیشنهادی جامعه علمی کشور در حوزه گردشگری نیاز است رویکرد حل چالش ها لحاظ شود، اشاره کرد: به عنوان مثال مدیریت گردشگری انبوه و هدایت سفر به سمت استانها و شهرستان های کم تردد و به عبارتی توزیع زمانی و مکانی سفر بوسیله هوش مصنوعی قابلیت اجرا داشته و این چالش تا حدود زیادی قابل مدیریت است.
امضای یک تفاهمنامه در حوزه گردشگری این هفته از حوزه گردشگری خبر رسید که تفاهم نامه همکاری شرکت توسعه گردشگری ایران و شرکت مدیریت منابع آب ایران بمنظور سرمایه گذاری و اجرای طرح های گردشگری در تأسیسات و پیکره های آبی کشور به امضا رسید. محمد جوانبخت معاون وزیر و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در نشستی که بمنظور عقد تفاهم نامه بین شرکت های مدیریت آب و توسعه گردشگری ایران در محل این شرکت برگزار گردید، گفت: بخش آب کشور دارای ظرفیت های بالایی در عرصه گردشگریست و می توان با بهره بردن از این ظرفیت، ارزش افزوده و اشتغالزایی را افزایش داد. وی ادامه داد: شرکت مدیریت منابع آب ایران با هدف توسعه گردشگری در تأسیسات و پیکره های آبی، دستورالعمل طرح گردشگری طرح های آبی را تدوین کرده است که برمبنای آن، می توان با اجاره اراضی پیرامون دریاچه ها و سدها، فرصت های سرمایه گذاری را ایجاد کرد. علی همتی مدیرعامل شرکت توسعه گردشگری ایران نیز در این نشست گفت: شرکت توسعه گردشگری ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های گردشگری در کشور، آماده همکاری با شرکت مدیریت منابع آب ایران در عرصه توسعه طرح های گردشگری در تأسیسات و پیکره های آبی است. وی اشاره کرد: شرکت توسعه با استفاده از تجربه و دانش فنی خود، می تواند در مطالعه، پتانسیل یابی، تامین منابع مالی و اجرای پروژه های گردشگری در بخش آب کشور نقش مؤثری ایفا کند.
رشد ۴۸.۵ درصدی آمار توریسم در ۸ ماهه امسال در این هفته «عزت الله ضرغامی» وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حاشیه جلسه هیأت دولت امروز در جمع خبرنگاران گفت: آمار توریسم در ۸ ماهه امسال، ۴.۴ میلیون نفر است که نسبت به سال قبل ۴۸.۵ درصد بالا رفته است. وی افزود: پس از حوادث و ناآرامی های سال ۱۴۰۱ خیلی ها پیش بینی می کردند به خاطر تبلیغات ایران هراسی، از آمار گردشگران کاسته شود اما رشد ۴۸.۵ درصدی نشان میدهد که این روند، معکوس شده است. هر چند یک رقم بزرگی از گردشگران که حدود ۸۰۰ هزار نفر بوده و مربوط به کشور آذربایجان است، متأسفانه هنوز این کشور هنوز مرزهای زمینی خودرا باز نکرده است و موضوع در حال پیگیری است و پیش بینی می شود با مصوبه لغو یک طرفه روادید کشورمان، ورود توریستهای خارجی سرعت بگیرد.
تعیین ساختار شرکت توسط بخش خصوصی این هفته دومین جلسه ایجاد شرکت صنایع دستی با حضور فرزاد اوجانی مدیرکل دفتر بازاریابی و تجاری سازی صنایع دستی و هنرهای سنتی و فعالان صنایع دستی بمنظور ارائه و بررسی راهکارهای چگونگی ایجاد ساختار شرکت در سالن فجر وزارتخانه اجرا شد. در شروع جلسه اوجانی تعیین ساختاری مشخص و بررسی تمامی ابعاد بوسیله بخش خصوصی صنایع دستی و مشورت اعضا را برای دوام و بقای شرکت صنایع دستی الزامی دانست و بر ایجاد ساختارهای حقوقی توسط بخش خصوصی تاکید نمود. وی با اشاره به اینکه صنایع دستی تنها بوسیله بخش خصوصی رشد خواهد کرد، تشکیل شرکت صنایع دستی را یک ضرورت در امتداد رسیدن به اهداف این حوزه عنوان نمود و افزود: برای دولت کاری واجب تر از تشکیل این شرکت برای پیشبرد اهداف صنایع دستی وجود ندارد و این مساله با عزم جدی شخص وزیر پیگیری می شود. در ادامه اعضا با بیان آمادگی و ابراز امیدواری برای تحقق اهداف مشخص شده به ارائه پیشنهادهای خود پرداختند. علاقه مردم ترکمنستان به یادگیری هنر ایرانی رایزن فرهنگی ایران در ترکمنستان از برگزاری کارگاه های آموزش هنر ایرانی همچون کاشیکاری برای مردم ترکمنستان آگاهی داد و گفت: به کمک زبان آموزان مشاهیر ایرانی را با اجرای تئاتر معرفی کردیم. نوید رسولی رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان درباره ی ی کارهای رایزنی بمنظور معرفی ایران بیان کرد: در رایزنی تلاش می نماییم با برنامه های مختلف، فرهنگ ایرانی را معرفی نماییم. از برگزاری نمایشگاه ها گرفته تا برگزاری کارگاه های آموزشی و حتی آموزش زبان فارسی. وی گفت: در حوزه صنایع دستی بدنبال آن هستیم که کارگاه های آموزشی برگزار نماییم. ترکمن ها از این کارگاه ها استقبال زیادی می کنند. همچون کارگاه آموزش کاشی کاری سنتی. اینکه چطور کاشی های سنتی که در مساجد ایرانی به کار رفته می شود ساخته خواهند شد، برای آنها جالب است. فیروزه کوبی و میناکوبی نیز از جانب آنها درخواست شده است. این کارگاه ها یا به پیشنهاد ترکمن ها برگزار می شود یا بنا به پیشنهاد ما. قبلاً هم کارگاه حصیربافی برگزار شده بود. رسولی از برگزاری نمایشگاه صنایع دستی آگاهی داد و گفت: در روزهای اخیر نمایشگاه مشترک صنایع دستی و کارگاه کاشی کاری جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان با حضور شرکت های تولیدکننده صنایع دستی دو کشور در شهر مرو اجرا شد. از جادوی نی تا کیسه های یک سانتی در نمایشگاه موزه ملی این هفته نمایشگاهی در حاشیه برنامه های هفته پژوهش توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی برپا شد که ضمن معرفی دستاوردهای این پژوهشگاه در هر بخش، به معرفی یافته های کاوش در اولین و تنها فصل از غار هستیجان نیز پرداخته بود. غار زل یا تخت قلعه در بدنه صخره ای جنوب کوه تخته قلعه در فاصله ۱۴ کیلومتری جنوب شرق دلیجان و دو و نیم کیلومتری شمال شرق روستای هستیجان در سمت راست جاده آسفالته اصفهان به دلیجان در ارتفاعی به بلندی ۱۲۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد و دهانه ورودی ان در ارتفاعی ۹ متری است که دسترسی به آن تنها با وسایل کوهنوردی و نردبان امکان پذیر است. غار دارای چندین دهلیز و طبقه است.
علاوه بر این بر اثر این حفاری های غیرمجاز، معماری موجود در دهلیزهای غار تخریب شده است. اشیای یافت ه شده در این فصل از کاوش غار، شامل پارچه ها چرم نوشته ها، ابزارهای چوبی، قطعات سفالی و بقایای استخوان های جانوری مربوط به اواخر دوره ساسانی و اوایل دوران اسلامی هستند. این غاری در ماه مهر و آبان امسال پس از ۷۰ سال مورد کاوش باستان شناسی قرار گرفته است و باستان شناسان را به این نتیجه رسانده که این غار در دهه ۳۰ تا ۵۰ شمسی توسط حفاران غیرمجاز، خالی از اثر شده است. این غار طی صد سال قبل بارها مورد دستبرد حفاران بدون مجوز قرار گرفته و بسیاری از چرم نوشته های آن به خط پهلوی ساسانی غارت شده که تعداد زیادی از آنها در دانشگاه های آمریکا و آلمان و مجموعه های خصوصی نگهداری می شود. یافته های اندکی که از این کاوش به دست آمده، در نمایشگاهی قرار داده شد تا اهمیت آن را بیان کنند در حقیقت از حدود ۳۰۰ اثر یافت شده حدود ۳۵ اثر در معرض دید قرار گرفت. سفال نوشته، گل مهر قالبی، گل مهر انگشتری، پلمپ های گلی، قسمتی از سبد حصیری، ابزارها و شانه های چوبی و یک گردنبند به همراه پارچه های آن زمان بخش دیگری از نمایشگاه یافته های غار هستیجان بود.
 

منبع: