سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
با اتمام مرمت سازمان نوسازی شهر اصفهان صورت گرفت؛ بازگشت سنگ نوشته تاریخی سردر مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد اصفهان

با اتمام مرمت سازمان نوسازی شهر اصفهان صورت گرفت؛ بازگشت سنگ نوشته تاریخی سردر مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد اصفهان

تور مسافرتی: مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان از اتمام پروژه مرمتی در مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد اصفهان در امتداد حفظ مساجد تاریخی و نگین های باارزش این شهر آگاهی داد.

به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، «مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد اصفهان» در عهده صفویه معروف بوده است که شاردن نام می برد. در وقایع السنین می نویسد: مدفن آقا حسین خوانساری میان مصلی و آب انبار است یعنی آب انبار مادر شاه زاده که بنای خیلی قدیمی بطوریکه از سیاحت نامه شاردن و کتب دیگر معلوم می شود مصلای تخت فولاد در عهده صفویه برای ادای نماز عیدین دایر بوده و خصوصاً در عید قربان شتر قربانی را به تخت فولاد نحر می کرده و منبر وعظ و محل اجتماع مفصلی در حدود مسجد رکن الملک فعلی و غسال خانه و تکیه تویسرکانی فعلی بوده است که به ظاهر همان منبع را به مسجد مصلی نقل کرده اند.
قدر مسلم این است که از ابتدای عهد صفویه این محل به نام مصلی معروف بوده و در طومار زاینده رود، محله تخت فولاد فعلی را به نام مصلی ثبت کرده و قریه کوله پارچه را از قدیم به نام مصلی اضافه می کرده و کلدی باجه مصلی ثبت می کرده اند. هرچه بوده مصلای تخت فولاد کم کم مصلای طوقچی را از اهمیت انداخت تابه حال حاضر رسید که مصلی اصفهان منحصر به همین محله است.
با توجه به اهمیت این مسجد تاریخی محمدعلی ایزدخواستی به مناسبت روز جهانی مساجد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به کارکرد فرهنگی و هویتی مساجد، اظهار داشت: مساجد از اجتماعی ترین پایگاه های تمدن اسلامی هستند که در لایه های مختلف شهری گسترده اند. معماری باارزش و تزئینات شاخص این مساجد، علاوه بر کارکرد زیبایی و فضاسازی، به بالا بردن سطح سلیقه مردم در طول تاریخ کمک کرده است. از ین جهت، کارکرد کالبدی مسجد را باید عجین در معنا سازی و تقویت قوه خیال و درک زیبایی شناختی مردمان این سرزمین دانست.
وی اضافه کرد: قرارگیری مصلی جدید اصفهان، در کنار مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد، فرصت خوانش دو سطح از معماری گذشته و معاصر را ایجاد کرده است. اینجاست که می توان این نماینده معماری سنتی اصفهان را با تمام سادگی، باشکوه و دلچسب دید. سردر «مسجد تاریخی مصلی تخت فولاد اصفهان»
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان با اشاره به سیاست های این سازمان در عرصه مرمت و احیای مساجد تاریخی شهر اصفهان اشاره کرد: عملیات مرمت این مسجد با نصب کتیبه باارزش سنگ نوشته نستعلیق به خط عبدالرحیم افسر مربوط به سال ۱۳۰۵ هجری قمری همراه بود. این سنگ نوشته، سال ها بود که از سردر مسجد جدا شده بود و در یک انبار در نزدیکی مسجد پیدا شد.
وی در ادامه با اشاره به سبک سازی و مرمت سقف مسجد مصلی تخت فولاد اصفهان افزود: سبک سازی و مرمت سقف شامل جمع کردن آجرفرش پشت بام مسجد، برداشتن خاک های مازاد که بر روی سقف مسجد سنگینی می کرد، برای اینکه سقف های آن ترک بسیاری خورده بود و باید خاک مازاد بر روی سقف برداشته می شد تا از لطمه هر چه بیشتر به سقف مسجد جلوگیری شود. سپس «قید و پالانه بندی» و… استواری سقف را به همراه داشت.
مسئول بافت تاریخی شهر اصفهان افزود: بخش دیگر از پروژه مرمتی بندکشی مسجد بود که این امر توسط کارشناسان مرمت به خوبی صورت گرفت و در کنار آن طاق های سنتی مسجد و تیرهای چوبی آنکه در سالهای اخیر رنگ شده بود را لایه برداری کرده و به صورت گذشته مسجد درآوردیم تا ساختار هویتی و تاریخی مسجد حفظ شود. به این شکل، مسجد تاریخی مورد مرمت کامل قرار گرفت.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان افزود: در این مرمت جدارها بیرونی مسجد و هرجایی که از مسجد دارای ترک بود به اصلاح مرمتی دوخت و دوز شد و علاوه بر آن یک سری لایه های پلاستر سیمانی یا رنگ که بر روی دیواره های مسجد بود لایه برداری آن صورت گرفت. سنگ فرش کردن ورودی مسجد، بندکشی و آجرفرش کردن دور مسجد، ایجاد ورودی جدید به حسینیه مجاور مسجد و… و. بخش دیگر از عملیات مرمتی این پروژه بود.
وی تاکید کرد: این مرمت و نو شدن مسجد بدون هیچ دخل و تصرفی بوده است و در هر دو پروژه مرمتی نهایت تلاش شده است که مرمت به شکلی باشد که ساختار و شکل تاریخی مسجد هیچ تغییری نکند.
عملیات مرمت این مسجد دو میلیارد تومان هزینه در بر داشت که از محل اعتبارات منطقه ۶ شهرداری اصفهان تامین گردید.

منبع: