به گزارش تور مسافرتی، مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان اظهار داشت: یک سوم نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی در کشور متعلق به اصفهان است، در حال حاضر هم ۲۰رشته حائز شرایط در صف دریافت این نشان هستند.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها – کورش دیباج: تابحال ۶۰۰ صنعت دستی در سازمان جهانی یونسکو ثبت شده که ۴۵۰ مورد از آن، متعلق به کشور ایران است. قدمت خیلی از این صنایع به قبل از زمان ظهور اسلام در ایران باز می گردد، این آمارها مبین ارزش تاریخی ایران در زمینه صنایع دستی است و باید توجه داشت که هر یک از این آثار نشان دهنده فرهنگ، هویت و باورهای بنیادین ایرانی ها است.
دریافت نشان جغرافیایی برای رشته های صنایع دستی همچون رشته های صنایع دیگر امری مهم و ضروریست و با عنایت به این که ایران به شکلی مهد صنایع دستی در کشورهای جهان شناخته می شود، اهمیت دریافت نشان جغرافیایی بین المللی برای رشته های صنایع دستی دوچندان می شود از این رو خبرگزاری مهر در گفتگو با امیر کرم زاده، مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان به بهانه دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی برای رشته قلم زنی اصفهان، گفت و گویی پیرامون این نشان و وضعیت دریافت آن برای رشته های صنایع دستی انجام داده که مشروح این گفتگو را در ذیل ازنظر می گذرانید.
یک رشته صنایع دستی برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی باید چه خصوصیت هایی داشته باشد؟
در وهله اول این رشته ثبت ملی شده باشد و سپس دارای دو خصوصیت مهم باشد که بتواند این نشان را دریافت کند که این دو خصوصیت شامل پیشینه تاریخی بودن و تعداد بالای هنرمندان مشغول به این رشته است که باید برای اثبات این دو خصوصیت مستندات محکمی به سازمان جهانی مالکیت معنوی(WIPO) عرضه شود.
سهمیه خاصی برای هر رشته و استانی برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی در نظر گرفته شده است؟
خیر، سهمیه ای در کار نیست و هر استان و هر شهری هر تعداد رشته صنایع دستی که ثبت ملی کرده اند و دارای ۲ خصوصیت که عنوان شد، را داشته باشند، می توانند مبادرت به ثبت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی کنند.
برای ثبت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی چه مراحلی باید صورت گیرد؟
در ابتدا باید اداره کل میراث فرهنگی هر استان آن رشته از صنایع دستی را که قابلیت دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی رادارند، شناسایی کرده و سپس به کمک بخش خصوصی که این امر در اصفهان با مشارکت اتحادیه صنایع دستی اصفهان صورت گرفت، در معاونت برنامه ریزی استان مطرح می شود و بعد از موافقت شورای برنامه ریزی با پرداخت هزینه ای که در اصفهان تابحال اتاق بازرگانی متقبل شده، پرونده ثبت آن رشته به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارسال می شود و بعد از انجام یک سری مراحل اداری پرونده به سازمان اسناد و املاک کشور ارسال و این سازمان بعد از یک سری انجام مراحل اداری و قانونی پرونده را به سازمان جهانی مالکیت معنوی(WIPO) ارسال می شود و درنهایت WIPO پرونده را برای سایر کشورهای عضو ارسال می کند، درصورتیکه کشورهایی دیگر ادعای مالکیت این رشته را نداشتند، آن رشته ثبت می شود.
چه رشته های صنایع دستی استان اصفهان درحال پیگیری برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی هستند؟
در سال قبل ۲۰ رشته صنایع دستی در استان اصفهان ثبت ملی شده اند که همه آنها درحال پیگیری برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی هستند.
این ۲۰ رشته شامل چه رشته هایی هستند؟
رشته طلاکوبی، ملیله سازی، گره چینی، فیروزه کوبی، نگارگری، خراطی، مشبک فلز، فولادگری، پاپیه ماشه، معرق سنگ، مس گری، خم کاری، نرم طرح، نقده دوزی، این ها در اصفهان نشان ملی گرفتند و ۶ رشته دیگر در ارتباط با شهرستان های اصفهان می شوند که شامل شربافی، زری بافی، مخمل بافی از کاشان، سفال شهرضا، گلیم بافی سمیرم و عبابافی نائین است.
از بین ۲۰ رشته اقبال کدام رشته برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی بیشتر است؟
رشته های طلاکوبی و گره چینی اقبال بیشتری دارند و طی توافقی که با اتاق بازرگانی اصفهان صورت گرفت، مقرر است این ۲۰ رشته روند درخواست برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی مرحله به مرحله صورت گیرد یعنی در هر مرحله برای پنج رشته اقدام گردد.
هزینه دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی چقدر است؟
هر رشته ای که بخواهد نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی دریافت کند باید برای انجام این کار هزار فرانک سوئیس به Wipo ارسال شود. این مبلغ بالا به علت ضمانت سازمان جهانی مالکیت معنوی از آن رشته صنایع دستی است که کشوری ادعای این را نکند که این رشته صنایع دستی متعلق به آن کشور بوده است.
دستاورد دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی برای آن رشته ای که این نشان را دریافت می کند، چیست؟
علاوه بر این که آن رشته صنایع دستی در سطح دنیا معرفی می شود، به شکلی آن رشته در دنیا به نام آن کشور شناخته می شود و این امر به شکلی برند سازی برای آن رشته است که سبب می شود تاثیر به سزایی در ایجاد ارزش افزوده و افزایش میزان صادرات آن رشته صنایع دستی داشته باشد.
سهم اصفهان نسبت به سایر کشور در دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی چیست؟
تاکنون ۱۲ رشته صنایع دستی در کشور ثبت جهانی شده اند که از این تعداد ۴ عدد متعلق به اصفهان است در واقع یک سوم ثبت جهانی صنایع دستی کشور متعلق به اصفهان است این ۱۲ رشته به ترتیب شامل مینای اصفهان، ورنی مغان، آبگینه تهران، گلیم هرسین، منبت آباده، زیلوی میبد، نازک کاری چوب سنندج، خاتم شیراز، شیرکی پیت کرمان، قلمکاری اصفهان، کاشی هفت رنگ اصفهان، قلم زنی اصفهان است.
چرا هنوز اقدامی برای دریافت نشان جغرافیایی بین المللی صنایع دستی برای رشته های صنایع دستی اصفهان که درحال منسوخ شده هستند، صورت نگرفته است؟
یکی از پیش شرط های مهم برای دریافت این نشان تعداد بالای هنرمندانی است که در آن رشته در آن شهر یا شهرستان فعالیت می نمایند که رشت هایی همچون زری بافی از تعداد بالای اشخاصی که مشغول به این حرفه هستند برخوردار نیست، هرچند این رشته درحال احیا است و تعداد بالایی افراد درحال آموزش این رشته در اصفهان هستند.
تاکنون چه رشته های صنایع دستی در اصفهان نشان جغرافیایی ملی صنایع دستی دریافت کرده اند؟
تاکنون ۵۷ رشته ثبت ملی شده اند و رشته های عروسک بافی، آهنگ گری سنتی از سمیرم و چند رشته دیگر در صف دریافت نشان جغرافیایی ملی صنایع دستی هستند.