به گزارش تور مسافرتی، رئیس مرکز پژوهشی جاده ابریشم با اشاره به اینکه در قدیم زبان دریانوردان، از دریای عمان تا قاره آفریقا زبان فارسی بود، اظهار داشت: هم اکنون با این که دیگر زبان فارسی زبان بین المللی نیست و سالها است که دیگر توسط دریانوردان به کار نمی رود، همچنان واژه های فارسی در ادبیات دریانوردان وجود دارد.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از خبرگزاری ایرنا از روابط عمومی موزه ملک، نشست تخصصی «جاده ابریشم و تبادلات فرهنگی ایران و چین» با حضور محقق هایی از حوزه های متعدد فرهنگ و هنر در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
حسن باستانی راد رئیس مرکز پژوهشی جاده ابریشم و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در این مراسم اظهار داشت: در قدیم زبان دریانوردان، از دریای عمان تا قاره آفریقا زبان فارسی بوده است. هم اکنون با این که دیگر زبان فارسی زبان بین المللی نیست و سالها است که دیگر توسط دریانوردان به کار نمی رود، همچنان واژه های فارسی در ادبیات دریانوردان وجود دارد.
باستانی راد افزون بر زبان، به موقعیت جغرافیایی ایران در جاده ابریشم اشاره نمود و اظهار داشت: این موقعیت بگونه ای بوده که کشورهای شرق آسیا و بخصوص چین برای رسیدن به کشورهای اروپایی و بالعکس به ایران نیاز داشتند. ایران پلی برای ارتباط بین دو سوی جهان بوده است.
لیلا خاموشی کارشناس موزه ملی ایران در رابطه با «مجموعه چینی های بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در موزه ملی ایران» ضمن بررسی سابقه مراودات ایران و چین، اظهار داشت: روابط ایران و چین در همه دوره های تاریخ وجود داشته است. در زمینه ارتباطات دریایی شواهدی در سده های اولیه اسلام در دست است.
وی به علاقه ایرانی ها بخصوص شاه عباس صفوی به ظروف چینی اشاره نمود و اضافه کرد: این علاقه در حدی بوده که شاه عباس از هنرمندان چینی دعوت می کند تا به ایرانی ها هنر ساخت ظروف چینی را آموزش دهند. نقوش روی ظروف چینی در دوره هایی از تاریخ تلفیق نمادهای ایرانی و چینی است و حکایت از تبادلات فرهنگی دو کشور دارد.
سیاوش ستاری رئیس انجمن نمایشگران عروسکی ایران در رابطه با «سیر تسلسل نمایش عروسکی در جاده ابریشم» به شکلهای گوناگون عروسک ها و نمایش عروسکی در ایران اشاره نمود و اظهار داشت: ریشه نمایش های عروسکی در ایران به گذشته های دور بر می گردد.
ستاری به اشعاری از نظامی، فردوسی و جامی اشاره نمود که مبین حضور کولیان دوره گرد برای اجرای نمایش در ایران بوده است و اضافه کرد: ریشه نمایش عروسکی از فرهنگ چین باستان و هند بوده و سپس از راه جاده ابریشم به سایر کشورها منتقل شده است. برای نمونه نمایش عروسکی سایه از چین به ایران، از ایران به عثمانی و سایر نقاط انتقال یافته است تا حدی که هم اکنون در برزیل هم نمایش سایه اجرا می شود.
علی محمد سابقی رایزن پیشین فرهنگی ایران در چین ضمن بررسی «آثار فرهنگی تاریخی ایران در سراسر چین» اظهار داشت: روابط سیاسی فرهنگی ایران و چین پیشینه کهنی بیشتر از ۲۶۰۰ سال دارد و تبادل های حاصل از آموزه های دو کشور همچنان ادامه دارد.
وی آثار برجای مانده از مبادلات ایران و چین در جاده ابریشم را بسیار متنوع و گوناگونه دانست و به اشیاء ایرانی موجود در موزه های چین از سکه و نسخه خطی گرفته تا آثار برجای مانده از ایرانی ها بر مقبره های باستانی و هم وجود مقبره ها و پرستشگاه های ایرانی در کشور چین اشاره نمود.
در پایان این نشست حاضران از «نمایشگاه ابرهای بی انتها راه ابریشم» بازدید کردند.
منبع: ftour.ir