سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
یلدای خانواده، دور از تبلیغات و تشریفات

یلدای خانواده، دور از تبلیغات و تشریفات

تور مسافرتی: هرچند در سالهای اخیر به مناسبت شب یلدا شاهد برخی دورهمی های پرتبلیغات برای به رخ کشیدن چشم و هم چشمی ها نزد بعضی افراد بوده ایم اما بیشتر خانواده ها نشان داده اند تمایل دارند این رسم ایرانی را همچنان در منزل، در فضایی خانوادگی و صمیمی بی تکلف و با حس و حال محبت آمیز و ساده منطبق با سنت ها برگزار کنند؛ باشد که چنین بماند.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از خبرگزاری ایرنا به واقع هر چند در سالهای اخیر شب یلدا با تشریفات و تبلیغات خصوصاً در اماکن عمومی نظیر تالارها و رستوران ها با قیمت های گزاف مشاهده شده اما در جای جای ایران خصوصاً استان تاریخی و فرهنگی کرمان اکثریت خانواده ها و افراد، هنوز تمایل به انجام سنتی این آیین کهن درکنار خانواده و فامیل دارند که باید این رویکرد را قدر نهاد و برای حفظ آن کوشش کرد تا این مناسبت ملی و سنتی مانند دیگر رسوم دستخوش برخی بدعت های پرزرق و برق و عموما خالی از صمیمیت و محبت نشود یا رنگ نبازد.
آنطور که کرمانی ها نشان داده اند، در جمع های خانوادگی شان، خواندن بخشهایی از شاهنامه و در کنار آن تفال زدن به دیوان خواجه حافظ شیراز و چاربیتو خوانی( بازی های محلی همراه با خواندن اشعار) از برخی رسوم شب یلدا شمرده می شود که در دیار کریمان رواج دارد و در طول این شب نشینی بازی های سنتی و محلی هم موجب سرگرم شدن مهمانان در طول شب می شود.
البته امسال شماری از کرمانی ها زودتر به استقبال شب یلدا رفتند و عصر پنجشنبه (دیروز)با برگزاری سفره شب یلدا در جوار مرقد سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در گلزار شهدای کرمان، این آیین سنتی ملی را همراه با عطر خوش حضور شهدای آرمیده در این مکان مقدس همچون شهید حاج قاسم سلیمانی جشن گرفتند.

کرسی یلدا

همچنین با همکاری برخی از فعالان حوزه گردشگری و میراث فرهنگی کرمان یکی از بزرگترین کرسی های شب یلدا ایران به طول ۱۱ متر با معرفی لذیذترین غذاهای سنتی در شب چله خطه کریمان در اقامتگاه بوم گردی خانم کوچک کرمان چیده می شود.
در واقع شب یلدا به عنوان بلندترین شب سال تنها چند ثانیه از سایر شب ها طولانی تر است، اما همین اختلاف زمانی اندک آنرا به با اهمیت ترین شب در طول یک سال زندگی ایرانیان تبدیل نموده است تا آنرا با آیین ها و رسوم مختلف جشن بگیرند.
و سرزمین پهناور کویری کرمان با مردم نجیب و خونگرم، محل برگزاری آیین ها و رسوم کهن باستانی است و شب چله یا یلدا در این خطه هنوز با اهمیت بالایی زنده نگه داشته شده است.
شب چله یا همان یلدا ریشه در تاریخ چند هزار ساله ایران فرهنگی دارد و به صورتی نماد پایان سیاهی شب های طولانی و شروع روزهای روشن در اولین شب زمستانی شمرده می شود ؛ این شب در ۹ آذر سال ۱۴۰۱ به عنوان میراث مشترک ۲ کشور ایران و افغانستان به ثبت جهانی رسید.
این شب در میان مردم ایران با رسوم خاص و کمی متفاوت برگزار می شود، اما گرهم آمدن خانواده ها نزد بزرگان فامیل و شب زنده داری همراه با آیین های سنتی شاهنامه خوانی، حافظ خوانی، صرف خوراک ها و میوه های فصل همراه با بازی و تفریحات در شب یلدا مرسوم می باشد.
کرمانی ها از چند روز پیش از رسیدن شب چله با فراهم کردم مقدمات و لوازم این شب به انتظار این شب طولانی می نشینند.

معمولا سفره یلدا در بین ساکنان استان کرمان با بهره گیری از صنایع دستی بومی مانند پته تزیین و با انواع آجیل، پسته، میوه های فصل مانند انار، پرتقال، سیب، خرمالو و هندوانه در کنار شیرینی های سنتی مانند کلمپه، کماچ سهن، قوتو و سایر تنقلات و خوراکی ها چیده می شود.
در دیار کویری کرمان با غروب آخرین روز پاییز و فرا رسیدن شب، بطور معمول فرزندان و افراد کوچکتر به منزل پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها یا والدین می روند، تا فرصتی برای تازه کردن دیدارها و با خبر شدن از احوال همدیگر باشد، چه بسا که در شب یلدا خیلی از کدورت ها به کنار رود و پیوند خانواده ها و افراد محکمتر شود.
و بر همه ما فرض است به پاس حرمت آن چه نیاکانمان پایه گذاشتند، این رسوم باقی مانده مثل یلدا را با محوریت خانواده و رعایت آیین های سنتی که هرکدام با فلسفه ای بنا نهاده شده اند پاس بداریم و ضمن پرهیز از اسراف یا چشم و هم چشمی، ضمن دستگیری از مستمندان در طولانی ترین سال، دورهمی های خودرا ساده و با صمیمیت و نیز دور از تلفن و فضای مجازی در دورهمی های حقیقی در کنار بزرگترها سپری نماییم.

منبع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.