سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
گردشگری خوراک در لار از مسقطی تا کباب ماستی

گردشگری خوراک در لار از مسقطی تا کباب ماستی

به گزارش تور مسافرتی، شهر لار را میتوان از زاویه گردشگری خوراک دید و به سراغ غذاهای سنتی و شیرینی هایش رفت و از طعم های جدید در سفری دو سه روزه لذت برد.

به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، شهر لار شبیه شهرهای جنوبی است تا شهری از استان فارس. حال و هوا و آب و هوا و مردمش هم همین طور. غذاها و جاذبه های گردشگری آن هم بیشتر یادآور شهرهای جنوبی به سوی بندرعباس گرایش دارد. برای سفر به لار می توان روزهای سه شنبه از تهران پرواز کرد و جمعه بامداد برگشت. در این فاصله از غذاهای لار چشید و سری به جاذبه های گردشگری آن زد. از کباب لاری گرفته تا مسقطی لاری.
در لارستان هم مانند هر منطقه دیگری غذاهایی پخت می شود که مواد اولیه آن بومی است. هنوز هم می توان در لارستان این غذاهای بومی را پیدا کرد اما در رستوران های آن کم و بیش! شاید بدین سبب که هنوز این شهر توریست پذیر نشده تا جوابگوی توریستهایی را بدهد که بدنبال طعم جدید هستند با اینحال اگر از قبل سفارش غذای بومی لاری را بدهید حتما آماده خواهند کرد. در مسافرت به لار به سبب وجود نخل های خرمای زیاد حتما می توان غذاهایی با خرما پیدا کرد. تعدادی از آنها از یاد رفته اند مانند نان هسته خرما که از هسته خرما آرد تهیه می کرده اند و کمی آرد گندم به آن زده و نان می پختند. نان هسک هم یکی از غذاهای فراموش شده است که از نوعی سبزی خودرو به نام هسک تهیه می شود.
در شهرهای جنوبی ایران تنوع نان زیاد است به این علت با انواع آردها یا مزه های گوناگون می توان نان های جدیدی پیدا کرد که زنان آنرا می پزند مانند تپتپی که از آب و نمک و خمیر گرفته شه یا پودر خمیر مایع درست می شود و آنرا روی تاوه گذاشته می پزند.. نیننی هم مانند تپتپی تهیه می شود با این تفاوت که یک عدد تخم مرغ روی خمیر می ریزند و سس مهیاوه هم به آن اضافه می کنند. مهیاوه که برخی به آن مربای ماهی یا سس ماهی هم می گویند از ماهی خشک شده و خردل و نمک و آب تهیه می شود و مانند سس روی نان می ریزند.

کباب لاری یا کباب ماستی نوع مشهور غذای لار است که در تهران هم پیدا می شود و به وفور در منطقه لار می پزند. با این تفاوت که در زبان بومی به آن کنجه لاری هم می گویند. این کباب را از چند نوع گوشت همچون گوشت گوسفند، مرغ و گاو و گوساله تهیه می کنند و چون به آن ماست برای مرینت آن استفاده می شود، به آن ماستی یا لاری هم می گویند. اصولا کباب لاری در زمان های قدیم از گوشت بز تهیه می شده اما به سبب تغییر در معیشت مردم هم اکنون بیشتر آنرا با مرغ درست می کنند. این نوع کباب به عنوان قسمتی از فرهنگ مردم جنوب فارس در لیست میراث ناملموس ایران قرار دارد.
لارستان هم مانند بسیاری از شهرهای دیگر قیمه دارد که یکی از انواع غذاهای خوشمزه و پرطرفدار شهر لار است. خورشت قیمه لاری ابتکار آشپزهای لار بوده است و این خورشت از سال ۱۳۲۸ بصورت رسمی و تاریخی پخت می شد.
وجه تمایز یا تفاوت خورشت قیمه لاری با خورشت های دیگر، در چاشنی ای است که به آن اضافه می کنند، وگرنه مواد اولیه آن همچون گوجه، سیب زمینیِ آب پز، پیاز، گوشت، فلفل، نمک و ادویه یکسان است، تنها فرق آن در چاشنی است که دوشاب یا شیره خرما، لیموی خشک، آبلیمو و شکر به آن اضافه می کنند، از گوشت بز، گاو و گوساله هم بیشتر استفاده می نمایند، چون باید گوشت هایی باشد که موقع پخت و پز آب نشود و در آنجا بماند؛ پس فرق اساسی آن در چاشنی قیمه است.

اما آن چه که پس از کباب لاری این شهر را در عرصه غذا و خوراک معرفی کرده، مسقطی لاری است. تعدادی از افراد معتقدند شیرینی یا حلوای مسقطی که از نام پایتخت عمان گرفته شده به این کشور متعلق می باشد و اصلاً نخستین بار در آنجا درست شده است بعد ایرانیها از آنها یاد گرفته اند و فرآوری آنرا به ایران آورده، تغییر شکل داده و باردیگر به عمان صادر کرده اند. اما برخی دیگر می گویند منشأ آن نمی تواند عمان باشد چون در ایران انواع مسقطی داریم از مسقطی شیرازی و اصفهانی گرفته تا لارستان. همین طور تکنولوژی آن در لار ابداع شده و کیفیت و تکنولوژی تهیه آن هم متفاوت می باشد.
این نوع شیرینی به عنوان سوغاتی از لار به شهرهای دیگر فرستاده می شود و جایگاه مهمی در انتقال فرهنگ لار دارد. به این علت هر ساله برای آن جشنواره ای نیز برگزار و اتحادیه قنادان این شهر متولی آن می شود.
به تازگی نیز درباره ی ظرفیتهای گردشگری خوراک لارستان نشستی انجام شد که در آن محققان حوزه خوراک حضور داشتند. در این جلسه «محمدرضا قاسمی» سرآشپز بین المللی اظهار داشت که وقتی صحبت از غذای جنوب کشور می شود نمی توانیم لار و بستک را نادیده بگیریم. او به سفرهای کوتاه با هدف گردشگری خوراک هم اشاره نمود و اظهار داشت که این ظرفیت در لار وجود دارد که فقط برای چشیدن غذا تا اینجا بیایید.
قاسمی معتقد بود که گاهی یک غذا را می خورید و دوست دارید ولی بعداً خاطره ای از آن غذا در ذهن تان نمی ماند ولی گاهی هم یک غذا می خورید که شگفت زده نمی شوید ولی مزه آن برای شما زنده می ماند. غذاهای لارستان هم چنین چیزی است چون هیچ گاه در تهران یا جای دیگری تکرار نمی شوند.
قاسمی به تجربه خود از غذاهای لارستان اشاره نمود و اظهار داشت: دستور غذاها در لار نهفته است. اگر این دستور پخت ها زنده باشد امکان تکرار آنها بیشتر وجود دارد.
بهادر امینی پژوهشگر تاریخ و فرهنگ غذا هم اظهار داشت: اگر پشتیبانی از تحقیقات دراین خصوص صورت گیرد، می تواند به توسعه گردشگری خوراک کمک نماید. رسانه بی از سرنخ های پژوهشی قصه های جدید روایت کند. جنس ظروف و نحوه پارو زدن های مسقطی و حتی مطبخ ها در کیفیت آن مؤثر است و همه اینها خودشان میراث ملموس آن محسوب می شوند.
سروش پرهامی هم از محققان حوزه خوراک در استان فارس است که در این جلسه اظهار داشت: رویدادها به گردشگری خوراک کمک خواهند کرد. شاید به عنوان یک بوم گردی یا کارگاه مسقطی کوچک امکانات بزرگی نداشته باشیم اما با همین کارهای کوچک می توان کارهای بزرگ کرد. چون حرکت در کارهای جمعی است و خوراک یک رسانه شمرده می شود که وقتی تبادل شود فرهنگ هم تبادل می شود. چون موضوع فقط سیر شدن و چشیدن غذا نیست بلکه روایت هایی است که از افراد می شنوید و با فرهنگ های کشور یا شهر دیگری آشنا می شوید.
در واقع شهر لار هم مانند شهرهای دیگر این خاصیت را دارد که به سبب داشتن پرواز و هتل و جاذبه های تاریخی، به موضوع گردشگری خوراک هم بپردازد. چون هم رستوران های متنوع دارد و هم آشپزهایی که می توانند غذاهای فراموش شده را به لیست خوراک شهر اضافه کنند از آن طرف متولیانی که در عرصه مسقطی تا کنون خوب عمل کرده اند و توانسته اند بیش از قبل این سوغاتی را به دیگران معرفی کنند یک طرف این ماجرا هستند تا حوزه فعالیت شأن را در برگزاری جشنواره به غذاهای دیگر نیز تعمیم دهند.